Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Derde arrestatie examendiefstal - op basis van vingerafdrukken

Een bord op de gevel van de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Drie leerlingen van de school zijn aangehouden voor diefstal van eindexamens. Foto ANP / Marco de Swart

Een 18-jarige leerling van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam is vanmiddag aangehouden in verband met de diefstal van eindexamens. Vingerafdrukken leidden tot zijn aanhouding, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam aan persbureau Novum.

Gisteren werden al twee andere leerlingen (een jongen en een meisje) van de school gearresteerd. Eind mei werd duidelijk dat het vwo-examen Frans gestolen was. Gisteren bleek dat er ook havo- en vmbo-examens zijn ontvreemd. Het vermoeden is de examendieven de examens hebben doorverkocht aan medeleerlingen.

De vandaag opgepakte jongen deed onlangs eindexamen havo. Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben eindexamenleerlingen vrijwillig hun vingerafdrukken afgestaan en een vragenlijst ingevuld. Ook de aangehouden jongen stond vrijwillig zijn vingerafdrukken af.

De onderwijsinspectie wil voor woensdag een besluit nemen over de gevolgen van de examendiefstal. Die dag krijgen vmbo’ers te horen of ze geslaagd zijn.

Het is niet uitgesloten dat leerlingen opnieuw examen moeten doen. Of dit alleen leerlingen van de school zijn waar de examens zijn ontvreemd of nog meer scholieren en voor welke vakken dit dan geldt, wordt later bekendgemaakt.