De oorlog in El Salvador is voorbij, maar vrede is er niet

Lid van de Mara Salvatrucha, een gevreesde bende in El Salvador.
Lid van de Mara Salvatrucha, een gevreesde bende in El Salvador.

Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika Ned. 2, 21.20 - 22.00 uur

In een nieuwe serie reisprogramma’s onderzoekt Rosenmöller het bendegeweld in Latijns Amerika (of ‘strijd’ in IKON termen), en dan is El Salvador geen slechte plek om te beginnen. Een jaar geleden sloten de twee grootste bendes er een bestand, het moordcijfer is sindsdien gehalveerd. In de gevangenis kregen de gangsters meer ruimte, erbuiten zijn de Salvadoranen sceptisch.

In een half uur ziet Rosenmöller kans om allerlei verhelderende standpunten voor de camera te krijgen, wat lovenswaardig is, en de camera bezondigt zich niet aan het verheerlijken van de getatoeëerde moordenaars. Alleen voor de bredere sociale context (uitzichtloosheid, armoede) is geen tijd meer. Dat komt mede doordat vijf minuten opgaan aan de Nederland-connectie, in omroepland onontbeerlijk om Latijns Amerika bij u thuis te brengen. Rosenmöller gaat met een getuige terug naar de plek waar in 1982 vier IKON-journalisten werden vermoord en doet zijn best de emoties los te maken. Volgende week de bendeoorlogen in Argentinië, ‘het land van Máxima’.