In beeld

Cremeriana te koop - Jan Cremer veilt persoonlijk archief

Briefjes, foto’s, agenda’s en adresboekjes en allerlei andere spullen van Jan Cremer zijn te koop. De schrijver en schilder veilt vanaf vandaag online zijn persoonlijk archief. Meer dan duizend documenten en objecten gaan onder de hamer. Een uniek, handgeschilderd boek is het kostbaarste item uit de veiling. Van Nico, de zangeres van de Velvet Underground, is er een kaartje met de tekst ‘I miss you! Dear Jan, I waited for you for over two hours. Try to get in touch with me & leave a message at my number. Love Nico.’ Actrice Jayne Mansfield noemt Cremer op papier zelfs ‘my marvellous future husband’. Het totaal van de laagste richtprijzen bedraagt 220.000 euro. Cremer: "Ik ben nu 73. Het is een goed moment om deze spullen vrij te geven en te zorgen dat ze in veilige handen komen. [...] De onbekende Cremer komt nu in beeld.”
Geprinte souvernirkaart met afbeeldingen van Jan Cremer en Hans Sleutelaar met pin-ups. 'Jan Cremer en Hans Sleutelaar in London 29 sept. 64' staat op de andere kant van de kaart geschreven. Richtprijs 50 tot 70 euro
De Pan Am-tas waarmee Cremer jarenlang de wereld over reisde. Inclusief 44 labels van luchtvaartmaatschappijen. Richtprijs 250-400 euro.
Nog een bladzijde uit het handgeschilderde boek.
Een andere bladzijde uit het handgeschilderde boek.
Een uniek, handgeschilderd boek is het kostbaarste item uit de online veiling. De 18-jarige Cremer maakte het boek in 1958 na een bezoek aan de Parijse ateliers van Karel Appel en Bogart. De kunstenaar had gehoopt van Een gil na morgen litho’s te maken en een stapeltje exemplaren te verkopen. Maar door geldgebrek bleef het bij dit ene exemplaar, waarvoor veilinghuis Adams nu een opbrengst van zo’n 15.000 euro verwacht.
Vintage Levi's spijkerjack van Jan Cremer uit de jarn vijftig. Richtprijs 500-700 euro.
Het eerste gouden boek op aarde. Dat werd aan Jan Cremer aangeboden nadat er van zijn onverbiddelijke bestseller in een paar maanden 100.000 exemplaren waren verkocht. Op het omslag van het gouden boek is het Ik Jan Cremer-logo met de motor gegraveerd. Op de rug staan de datum van publicatie van het boek en de datum waarop het magische aantal was bereikt: 29 februari 1964, 100.000 exemplaren 14 oktober 1964. Cremer: "Het is een waardevast betaalmiddel en je kan er iemand een knal mee voor zijn kop verkopen als het nodig is." Richtprijs 5.000-6.000 euro.
Schoenen van de kunstenaar, gebruikt in zijn atelier in New York. Gesigneerd ‘Cremer 89’. Richtprijs 250-300 euro.
Cremer's eerste perskaart, op veertienjarige leeftijd, voor 'Het Amusante Weekblad Okido' Geldig in de periode 1954-1956. Richtprijs 300 tot 400 euro.
Adresboekje dat Cremer (op pasfoto met Jayne Mansfield) in 1965 in New York gebruikte. Met de adresgegevens van Andy Warhol, Ursula Andress, Sean Connery, Bob Dylan, Willem de Kooning, Norman Mailer en vele andere beroemdheden. Richtprijs 500-700 euro.
Drie originele singles van Jan Cremer: Boom Boom, The sky is the limit en (op foto) De Flipstand (1966). Richtprijs 50 tot 70 euro.
Jan Cremer schreef zijn boeken aan de hand van grote werkschema’s. Dit is het schema van Ik Jan Cremer 3, dat in 2008 verscheen en waarin de schrijver zijn leven van 1964 tot 1977 beschrijft. Het verhaal van die tijd heeft de auteur in zwarte viltstift kernachtig samengevat op het schema: ‘Hoe Jan Cremer van arme jongen miljonair werd en van miljonair weer arme jongen.’ Richtprijs 4.000-6.000 euro.
Een kaart van Europa met de reizen van Jan Cremer weergegeven in gekleurde lijnen, gedateerd 1969-1970. Richtprijs 1.000 tot 1.500 euro.
Dit auteursexemplaar van Ik Jan Cremer is niet alleen bijzonder vanwege de correcties en toelichtingen die Cremer in het boek heeft geschreven voor zijn vele vertalers, maar vooral vanwege de opdracht van degene aan wie hij het boek met vooruitziende blik had opgedragen: de wereldberoemde seksbom Jayne Mansfield. Op de titelpagina, boven een ingeplakte foto van haar, heeft ze geschreven: 'To Jan, My marvellous Future husband! Lovingly, Jayne.' Richtprijs 1.500 tot 2.000 euro.