Conservatieve Iraanse kandidaat Haddad-Adel toch niet verkiesbaar

De Iraanse conservatieve presidentskandidaat Gholam-Ali Haddad-Adel maakte vandaag bekend dat hij zich niet langer verkiesbaar stelt. De verkiezingen in Iran vinden vrijdag 14 juni plaats.
De Iraanse conservatieve presidentskandidaat Gholam-Ali Haddad-Adel maakte vandaag bekend dat hij zich niet langer verkiesbaar stelt. De verkiezingen in Iran vinden vrijdag 14 juni plaats. Foto AP Photo / Vahid Salemi

De Iraanse conservatieve kandidaat Gholam-Ali Haddad-Adel stelt zich niet langer verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen van aanstaande vrijdag. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het Iraanse persbureau Mehr.

In een reactie laat de 68-jarige Haddad-Adel, de voormalig voorzitter van het Iraanse parlement, aan Mehr weten:

“Met mijn terugtrekking vraag ik de mensen om zich strikt te houden aan de criteria van de Opperste Leider van de Revolutie (Ayatollah Ali Khamenei) wanneer zij stemmen voor de kandidaten.”

Haddad-Adel is momenteel lid van een raad die Khamenei adviseert en wordt gezien als een man met een sterk conservatief tegengeluid. Haddad-Adels dochter is getrouwd met de zoon van Khamenei, schrijft Reuters. Vorige maand kreeg hij samen met zeven anderen toestemming van de Raad der Hoeders, het hoogste orgaan binnen de Iraanse grondwet, zich verkiesbaar te stellen.

In mei verbood diezelfde Raad twee andere kandidaten deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Oud-president Ali Akbar Rafsanjani en protegé van de huidige president Mahmoud Ahmadinejad Esfandiar Rahim Mashaei mogen niet meedoen aan de verkiezingen in Iran op 14 juni. Waarom de twee zich niet verkiesbaar mogen stellen is onbekend.

Rafsanjani en Mashaei stelden zich eerder samen kandidaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    • Judith Laanen