Colombia voor investeerders vertaald

Geen nieuws zo zwart of er zit wel een hoopvol tintje aan in The New Colombia, een special die de Britse zakenkrant The Financial Times vorige week uitbracht (online te lezen via ft.com/reports). Neem de vijf decennia durende, verwoestende strijd tegen de FARC. Die oorlog heeft er toch maar mooi voor gezorgd dat Colombia ‘militaire vaardigheden’ kan exporteren. Colombianen trainen nu Chinese scherpschutters en leren Amerikanen jungle- sluiptechnieken. En een Colombiaanse ondernemer, bekend als ‘Armani in armour’ verkoopt kogelwerende mode aan politici van Nigeria tot Israël. In Amerika is veel vraag naar zijn nieuwste uitvinding: een kogelvrij vest voor kinderen met een kleurige schoolrugzak in het rugpand verwerkt.

The New Colombia, een Special Report zoals de FT ze vaker maakt, is fascinerende lectuur. Begin met de advertenties van banken, olie- en gasbedrijven en wegenbouwers, die laten zien welke opwinding bedrijven die mee willen doen in Colombia bevangt: ‘Colombia, magisch realisme’, ‘Wij zijn deel van het antwoord’, ‘Wij bewegen vooruitgang’. Colombia groeit met drie procent per jaar, er zijn delfstoffen, een schitterende natuur en een zakenvriendelijke regering. Waar wacht u nog op?

Goed nieuws is geen nieuws, geldt vaak in de journalistiek, maar te véél slecht nieuws schrikt investeerders af. De FT balanceert in deze bijlage daarom op een dun randje. In het openingsstuk ligt de nadruk op Colombia’s omslag van conflict en cocaïne naar consumptieparadijs, al constateert de auteur wel dat buitenlanders vaak optimistischer zijn over het land dan Colombianen zelf. De FARC, het moeizame vredesproces en de nasleep van vijftig jaar guerrillaoorlog krijgen ruim aandacht in het interview met president Juan Manuel Santos, maar dan volgen er meteen pagina’s over de stijgende olie-export, de opkomende veiligheidsindustrie en Bogotá’s opwindende nachtleven ‘waar jongeren een nieuwe geest van optimisme en ondernemerschap vieren’.

Het Special Report is bedoeld als naslagwerk voor de lezers van FT, zakenmensen en investeerders. De verantwoordelijk redacteur mailt dat dezelfde normen gelden als in de rest van de krant en dat adverteerders geen inzage krijgen in de inhoud. Toch moeten Special Reports winstgevend zijn en is de FT ook nog gastheer van een investeerdersconferentie over Colombia.

Natuurlijk heeft de FT gelijk als het schrijft dat gewelddadige subculturen bloeien in arme, geïsoleerde gebieden. Om daar een eind aan te maken heeft Colombia investeerders nodig. Toch moet wie het héle nieuwe Colombia wil leren kennen, er nog een speciaal rapport bijpakken: het laatste landenrapport van Human Rights Watch. Nog steeds slaan jaarlijks 100.000 Colombianen op de vlucht voor paramilitaire groepen. Nog steeds worden mensenrechtenactivisten, vakbondsleiders en journalisten met de dood bedreigd. Straffeloosheid heerst en alleen in Afghanistan liggen meer landmijnen dan in Colombia.