'Beachvolleybal is vooral een mentale sport'

Madelein Meppelink en Sophie van Gestel Foto Vincent Maas
Madelein Meppelink en Sophie van Gestel Foto Vincent Maas

Naam: Sophie van Gestel

Leeftijd: 21

Sport: Beachvolleybal

Prestaties: winst Grand Slam-toernooi Corrientes (2013), Nederlands kampioen (2012)

Woensdag spelen jij en je partner Madeleine Meppelink de eerste wedstrijd op het grand slamtoernooi van Scheveningen. Het vorige grandslam, in het Argentijnse Corrientes vorige maand, wonnen jullie. Is dat deze week ook de doelstelling?

„Ja, natuurlijk. Het is voor eigen publiek en dan wil je iets moois laten zien. En bij de eerste drie grand slams dit seizoen hebben we telkens de laatste vier gehaald. Maar eerst maar eens de poulefase doorkomen. Zo beleven wij elk toernooi. Stapje voor stapje en dan uiteindelijk maar zien waar het eindigt.”

Jullie zijn nu een maand ook eerste op de wereldranglijst. Dat kwam voor de buitenwereld als een verrassing. Voor jullie ook?

„Ja, eigenlijk wel. We zijn deze winter begonnen met een nieuwe trainer, de Brit Morph Bowes, en we hebben de hele winter hard getraind. In tegenstelling tot een aantal andere koppels, die het in een postolympisch jaar wat rustiger aan hebben gedaan in de winter. Maar dat het succes zo snel komt, hadden we niet verwacht. Die progressie komt door de nadruk die we de afgelopen maanden hebben gelegd op het mentale aspect van het spel. Dat is bij beachvolleybal misschien wel belangrijker dan het technische gedeelte. Je staat met zijn tweeën op het veld en je moet ervoor zorgen dat je echt als duo zo’n wedstrijd speelt. Het kan zijn dat de een tijdens een wedstrijd beter in zijn vel zit dan de ander. Wat we nu anders doen is dat we nog meer met elkaar praten tijdens het veld. Niet na elk punt, maar wel zo veel mogelijk. Hoe gaan we serveren, wat doen we als het even niet gaat zoals je wil? Madeleine en ik spelen nu bijna twee jaar samen en we raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Dat zie je aan de resultaten.”

Een eerste plaats op de wereldranglijst brengt ook extra druk met zich mee. Mensen gaan nu meer van jullie verwachten. Is dat moeilijk?

„Ik weet niet of er extra druk komt door die eerste plaats. Die is in onze sport niet zo belangrijk, het gaat toch om wat je tijdens de toernooien doet. Maar het klopt dat er meer aandacht is nu we ook toernooien winnen. Mensen verwachten iets van ons, en er is meer aandacht van de media. Maar we hebben daar de afgelopen jaren rustig aan kunnen wennen. Het is vooral zaak dat we gewoon lekker blijven spelen.”

Deze week dus het toernooi in Scheveningen. Voorgaande jaren bewezen dat het weer daar niet altijd meezit. Hoe gaan jullie daar mee om?

„Het kan voor ons een voordeel zijn, omdat we vaak trainen in Scheveningen en weten hoe de omstandigheden daar zijn. Er staat vaak veel wind en daar moeten we ons spel aan aanpassen. Veel lage ballen spelen, zodat de wind er geen vat op krijgt. En dan maar hopen dat het niet te heet of te koud wordt.”