Alicia Keys groots en knallend

Pop

Alicia Keys, 7/6 Ziggo Dome****

Alicia Keys trad op in een uitverkocht Ziggo Dome, voor een publiek dat enthousiast haar teksten meezong. Keys, met zwarte flaphoed op het korte kapsel, zong ingetogen achter de piano of dansend richting zaal, begeleid door een grote band, en vijf elastische dansers.

Keys stijl leunt op haar prachtige stem met het hese randje, die intiem klinkt, of de smart breed uitmeet in kronkelige stembuigingen. Haar liedjes, met een hoofdrol voor de piano, kregen grootse arrangementen met knallende beats, in kek r&b-ritme, zoals het nieuwe Girl On Fire, of gedragen, zoals haar eerste hit Fallin’ (2001). Het nieuwe Listen To Your Heart was een hoogtepunt, en door zijn lichte dance-toets ook een buitenbeentje in Keys’ repertoire. De manier waarop ze dit bracht, met krolse stem en omringd door lichtvoetige dansers, was betoverend.

Keys, nu 33, staat al twaalf jaar aan de top van de Amerikaanse soul, als succesvol liedjesschrijver en zangeres. Dat die carrière ook valkuilen kende, bleek tijdens haar concert, toen Keys achter de piano een tirade afstak over „Mensen die je tegenwerken als je je eigen keuzen wilt maken; mensen die je ontwikkeling belemmeren.” Het was de inleiding voor haar nummer Brand New Me, waarin ze zingt over de vernieuwingen die ze nastreeft: „Don’t be mad, it’s just the brand new kind of me.”

Dit was waarschijnlijk een sneer naar de muziekbusiness waar zijsprongen niet welkom zijn, omdat ze het publiek zouden afschrikken. Maar Alicia Keys mag uitstapjes maken - dat haar aanhang meegroeit, bleek vrijdagavond.