Zo schrijf je als journalist over de VS als het een autoritair regime was

Screenshot Google Maps

“Het structureel aftappen van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering is volgens mensenrechtenactivisten het bewijs dat het Amerikaanse regime steeds meer beweegt richting een autoritair systeem.”

“Dit is satire. Alhoewel het nieuws wel echt is”, aldus GlobalPost in een nieuwsbericht naar aanleiding van het nieuws dat de National Security Agency (NSA) de telefoondata van miljoenen klanten van provider Verizon verzamelt. (Later kwamen daar de onthullingen bij dat de NSA en FBI directe toegang hebben tot online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple.)

Wat nu als journalisten schrijven over de Verenigde Staten zoals zij verslag doen van het buitenland? Dan krijg je zoiets:

“The US leadership in Washington continues to erode basic human rights,” said one activist, who asked to remain anonymous, fearing that speaking out publicly could endanger his organization. “If the US government is unwilling to change course, it’s time the international community considered economic sanctions.”

In een nieuwe serie wil GlobalPost het woordgebruik van journalisten die verslag doen van het buitenland eens nader gaan bestuderen.

Lees hier verder.