Voormalig CIA-werknemer lekte over aftappen miljoenen burgers

Het hoofdkwartier van de National Security Agency (NSA) in Fort Meade, Maryland.
Het hoofdkwartier van de National Security Agency (NSA) in Fort Meade, Maryland. Foto AFP / Saul Loeb

De Britse krant The Guardian heeft de identiteit van de bron onthuld die lekte over het PRISM-programma; het structureel aftappen van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering. Het gaat om de 29-jarige oud-CIA-werknemer Edward Snowden.

Op Snowdens eigen verzoek maakt The Guardian bekend wie hij is.

“Ik ben niet van plan te verbergen wie ik ben, omdat ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan.”

Snowden verblijft in Hong Kong en hoopt volgens The Guardian ergens asiel te krijgen, mogelijk in IJsland. Snowden was volgens de krant een contractarbeider bij de Amerikaanse National Security Agency, die bij de afluisterpraktijken betrokken is. De NSA heeft naar aanleiding van de onthullingen aangifte gedaan bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

‘Ik wil niet in samenleving wonen die dit doet’

In het interview vertelt Snowden dat de NSA een infrastructuur heeft aangelegd waarmee bijna elk stukje communicatie tussen mensen wordt onderschept en opgenomen.

“Ik wil niet in een samenleving wonen die dit soort dingen doet. … Ik wil niet leven in een wereld waarin alles wat ik doe of zeg wordt vastgelegd. Dit is niet iets wat ik wil ondersteunen of waar ik onder wil leven.”

Deze week werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten National Security Agency (NSA) en FBI directe toegang hebben tot telefoondata en online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple. Dat meldden The Guardian en The Washington Post op basis van geheime documenten.

Internetspionage gebeurt al jaren

De NSA maakt al jaren gebruik van internetspionage, zo blijkt uit documenten die de kranten publiceerden. Onder de projectnaam PRISM verzamelt de NSA in 2007 gegevens van klanten van Microsoft, Google, AOL, Paltalk, Skype, Facebook, YouTube en Apple. De bedrijven faciliteren samen wereldwijd veruit het meeste internetverkeer. Volgens een document van de NSA zijn de bedrijven op de hoogte, maar Apple, Facebook en Google ontkennen dat.

Bekijk hier het interview met Snowden: