Samsom: we gaan het sociaal akkoord niet op het spel zetten

Foto ANP / Phil Nijhuis

De PvdA wil niet praten over eventuele bezuinigingen op werkloosheidsuitkeringen. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom wil het pas gesloten sociaal akkoord daarvoor niet op het spel zetten. Dat zei hij vanmiddag in Buitenhof in een reactie op uitspraken van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra van vrijdag.

Zijlstra zei in een interview met het FD dat bij een nieuwe bezuinigingsronde moet worden gekort op de zorgkosten, uitkeringen en toeslagen. Zaterdag waarschuwde FNV-voorzitter en lid van de Sociaal-Economische Raad Ton Heerts al dat als het kabinet in de ww-uitkering gaat snoeien, er geen akkoord meer is.

‘Hervormingen vergen lange adem’

Samsom wilde in Buitenhof niet inhoudelijk reageren op de uitspraken van Zijlstra. Wel sloot hij zich aan bij de woorden van Heerts. De PvdA’er liet verder in het midden waar er wel nieuwe bezuinigingen te verwachten zijn. “Waar het vanaf gaat, en of en hoeveel, zullen we zien”, aldus Samsom.

De fractieleider stelde verder dat hervormingen ‘een lange adem’ vergen, en dat niet alleen de VVD bij bezuinigingen betrokken moet worden.

“Hervormingen duren langer dan vier jaar. Dat is niet alleen voor deze coalitie. Bezuinigingen moeten breed gedragen worden zodat alles doorgevoerd kan worden.”

Get Microsoft Silverlight