Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar gestolen examens

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, de plek waar het examen Frans ontvreemd is.
De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, de plek waar het examen Frans ontvreemd is. Foto ANP / Robin Utrecht

De Onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar de examens van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat twee leerlingen van de school zijn gearresteerd op verdenking van diefstal van meerdere examens. Ze zouden de examens, voor vwo, havo en vmbo ook hebben doorverkocht.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie laat vandaag aan persdienst Novum weten de uitslagen van de school onder de loep te gaan nemen. De politie onderzoekt nog of en hoeveel leerlingen het examen hebben gekocht. Eind mei werd duidelijk dat het vwo-examen Frans via internet werd verspreid. Al vrij snel werd bekend dat het examen ontvreemd was op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

De twee leerlingen die vandaag werden aangehouden, 18 en 19 jaar oud, deden eindexamen havo en vwo. Ze zouden ingebroken hebben in de school en de examens gefotografeerd hebben. Bij doorzoekingen in hun woningen zijn de examens gevonden. In het belang van het onderzoek kan nog niet gezegd worden welke examens het zijn.

Doordat het examen Frans online stond moest het examen een dag worden uitgesteld. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer. Velen moesten hun vakantie verplaatsen.