Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Erdogan: geduld houdt een keer op

Premier Erdogan en zijn vrouw Emine zwaaien naar hun aanhang in Ankara.
Premier Erdogan en zijn vrouw Emine zwaaien naar hun aanhang in Ankara. AP / Vadim Ghirda

“We waren geduldig, we blijven geduldig, maar er komt ook een einde aan ons geduld.” Dat zei de Turkse premier Erdogan vandaag in Ankara, meldt persbureau Reuters.

Duizenden aanhangers waren op het vliegveld van de hoofdstad afgekomen voor de speech van Erdogan. Ze riepen leuzen als ‘We zijn klaar om onze levens te offeren voor jou Tayyip’.

Volgens onze correspondent zijn er meer pro-regeringsbijeenkomsten gepland, die de verdeeldheid in het land versterken:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Big pro-gov rallies today in Ankara and Adana, more planned coming weekend, deepening divisions with protesters on Taksim and elsewhere

Eerder vandaag deed Erdogan ook de steden Adana en Mersin aan. Hij maakte de al dagen demonstrerende tegenstanders uit voor ‘een handjevol plunderaars’. Ook herhaalde hij dat hij niet voor de protesten zal zwichten. Erdogan vroeg zijn aanhang geen geweld te gebruiken. Daarnaast verzekerde hij dat hij zijn tegenstanders bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart zal verslaan.

Turken demonstreren in Amsterdam

Enkele honderden voornamelijk Turkse Nederlanders demonstreerden vanmiddag in het centrum van Amsterdam, meldt persdienst Novum. De demonstranten, veelal jongeren, willen de protesten in Turkije tegen de regering van premier Erdogan ondersteunen. De betoging begon rond 13.30 uur op het Beursplein in Amsterdam. Daarna startte, onder politiebegeleiding, een tocht door het centrum. Voorgaande dagen vonden in Amsterdam ook al demonstraties plaats tegen Erdogan. Ook elders in Nederland vonden demonstraties plaats.

Tienduizenden mensen hebben in de afgelopen week in tientallen Turkse steden gedemonstreerd tegen de regering. De aanleiding vormden plannen voor de herinrichting van het Taksim-plein in het centrum van Istanbul. Maar de woede van de betogers richtte zich vooral tegen de in hun ogen steeds eigenmachtiger en arrogante regeerstijl van de premier.