Boot met zestig asielzoekers gezonken bij Australië

Archieffoto van een boot met asielzoekers bij Christmas Island, ten zuiden van Java, genomen in april.
Archieffoto van een boot met asielzoekers bij Christmas Island, ten zuiden van Java, genomen in april. Foto AP

Op de Indische Oceaan is een boot met asielzoekers gezonken. Aan boord waren zo’n zestig asielzoekers die onderweg waren naar het Australische Christmas Island. Tot nu toe zijn dertien lichamen geborgen, de overige opvarenden worden vermist.

De boot werd woensdag al opgemerkt door een passerend vliegtuig. Toen werden zo’n 55 mensen geteld op het dek. Het ging voor een groot gedeelte om mannen maar er waren daarnaast enkele vrouwen en kinderen aan boord. Toen een marineschip werd gestuurd om hen te onderscheppen werd de boot niet meer gevonden.

Oorzaak zinken nog onduidelijk

Vrijdag spotte een vliegtuig op ruim 120 kilometer van het eiland de romp van de boot, die toen al onder water was verdwenen. Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Jaarlijks komen vele vluchtelingen om in een poging om vanuit Sri Lanka of Indonesië per boot in Australië te komen. Christmas Island ligt ten zuiden van Java.