Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Erdogan: leer demonstranten een les via de stembus

Turkse demonstranten met de nationale vlag in de hand met een afbeelding van Kemal Ataturk, de grondlegger van de republiek Turkije, voordat zij op de vuist gingen met de oproerpolitie.
Turkse demonstranten met de nationale vlag in de hand met een afbeelding van Kemal Ataturk, de grondlegger van de republiek Turkije, voordat zij op de vuist gingen met de oproerpolitie. Foto AP/Burhan Ozbilici

In de Turkse stad Adana zijn tegen- en medestanders van premier Recep Tayyip Erdogan gisteravond slaags geraakt. Erdogan sprak vandaag zijn aanhang toe in een speech, waarin hij hen oproept de demonstranten “een les te leren” tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Deze verkiezingen vinden plaats in maart 2014. Erdogan: “We hebben nog zeven maanden te gaan tot de verkiezingen. Laten we de demonstranten een les leren via de democratische weg, die we al in de peilingen terug kunnen zien.”

Aanhangers van de premier gooiden gisteravond stenen naar een optocht van anti-regeringsdemonstranten, meldde staatspersbureau Anadolu eerder vandaag. De politie bracht vrouwen en kinderen in veiligheid, maar kemphanen uit beide kampen bleven op elkaar inslaan met knuppels en over en weer gooien met stenen. Het was de tweede keer dat voor- en tegenstanders van Erdogan op de vuist gingen sinds de grootscheepse protesten tegen de regering tien dagen geleden begonnen.

Tienduizenden Turken de straat op

Tienduizenden mensen hebben in de afgelopen week in tientallen Turkse steden gedemonstreerd tegen de regering. De aanleiding vormden plannen voor de herinrichting van het Taksim-plein in het centrum van Istanbul. Maar de woede van de betogers richtte zich vooral tegen de in hun ogen steeds eigenmachtiger en arrogante regeerstijl van de premier.

Op het Taksim-plein waren zaterdag weer duizenden demonstranten bijeen. Ze kregen steun van grote groepen rivaliserende voetbalfans, die voor één keer zij aan zij optrokken. De politie hield zich afzijdig.