Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ziekenhuizen krikken winst op voor nieuwbouwplannen

Nederlandse ziekenhuizen proberen hun winsten stevig op te voeren om hun nieuwbouwplannen te kunnen betalen en hun financiële situatie te verbeteren. De vijftien grootste ziekenhuizen hebben vorig jaar 164 miljoen euro winst geboekt op een omzet van 9,1 miljard, zo blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad.

De vijftien grootste ziekenhuizen maakten gezamenlijk meer dan 9 miljard euro winst.
De vijftien grootste ziekenhuizen maakten gezamenlijk meer dan 9 miljard euro winst. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederlandse ziekenhuizen proberen hun winsten stevig op te voeren om hun nieuwbouwplannen te kunnen betalen en hun financiële situatie te verbeteren. De ziekenhuizen zijn weliswaar stichtingen die niet op winst zijn gericht, maar ze zijn in de praktijk veelal bezig hun resultaten te verhogen.

De vijftien grootste ziekenhuizen hebben vorig jaar 164 miljoen euro winst geboekt op een omzet van 9,1 miljard, zo blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. Niet één ziekenhuis leed over 2012 verlies.

Drie Nederlandse ziekenhuizen – de universitaire medische centra van Rotterdam, Utrecht en Groningen – realiseren een omzet van boven de 1 miljard euro. Drie Nederlandse ziekenhuizen hebben tegenvallers met derivaten. Zij riskeren meer dan 150 miljoen euro te verliezen op verzekeringen die zij afsloten om zich te beschermen tegen rentestijgingen.

Radboud loopt bovengemiddeld risico

UMC Radboud (160 miljoen eigen vermogen) lijdt op zijn langlopende derivaten een verlies van 83 miljoen euro. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (54 miljoen bufferkapitaal) uit de regio Den Bosch staat met deze financiële producten 44 miljoen euro in het rood, het VUmc 31 miljoen.

Radboud uit Nijmegen loopt bovengemiddeld risico omdat de bank de overeenkomsten over drie jaar kan ontbinden. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het op dit moment niet nodig is met de risico’s hiervan rekening te houden.

De hoogste vertrekpremie ging naar Emile Lohman, oud-voorzitter van het UMC Radboud uit Nijmegen. De in 2011 vertrokken topman verdiende vorig jaar bijna zes ton als ‘adviseur’ van het ziekenhuis.

Het Amsterdamse AMC is het enige universitaire ziekenhuis dat zijn jaarverslag nog niet heeft gedeponeerd. Het wijt dat aan een computerprobleem en aan het feit dat “de accountants de laatste tijd veel scherper zijn voordat ze een handtekening zetten”. Het AMC heeft uitstel aangevraagd bij het ministerie, net als het Friese Noorderbreedte en het HagaZiekenhuis uit Den Haag.