Uitzendbureau CvdD, voor al uw topfuncties

Natuurlijk, de nieuwe topman van de NS Timo Huges heeft heus zelf zijn sporen verdiend. In de logistiek (transportbedrijf Frans Maas) , in de internationale (bloemen)handel (FloraHolland) en in Den Haag (als trekker van topsector Tuinbouw). Drie terreinen die van pas komen in zijn taak om het geknakte vertrouwen na het Fyra-debacle weer uit te deuken, zowel bij het publiek als in de politiek.

Maar bij de flitsbenoeming van Huges begin deze week speelden vast ook andere factoren een rol, bijvoorbeeld de persoonlijke connecties. Wie zou als eerste zijn naam hebben geopperd toen het doek viel voor z’n voorganger Bert Meerstadt? NS-directeur Merel van Vroonhoven? Zij zijn beiden commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam. Maar was ook zij niet graag de nieuwe baas geworden?

Grotere kans dat het de president-commissaris van NS is geweest die met Huges op de proppen kwam. Dat is Carel van den Driest, voormalig topman van tankopslagbedrijf Vopak. Die heeft een zwak voor getalenteerde academici uit Groningen. Wie daar in de jaren ’80 of ’90 studeerde, rondliep op Vindicat en op zoek was naar een interessante stage of eerste baantje moest aanpappen met Van den Driest – zelf enthousiast reünist van dezelfde studentenvereniging. Menig Groninger begon zijn loopbaan bij Vopak. Beste voorbeeld: John-Paul Broeders, de man die Van den Driest in 2006 opvolgde als bestuursvoorzitter. Broeders, die twee jaar geleden overleed, was een studie- en huisgenoot van Timo Huges. En ook een boezemvriend.

Philip de Witt Wijnen