Tuinbonentartines en tuinbonensoep

De tuinbonentijden komen weer in zicht, en wie ze niet vers kan krijgen, kan diepvriestuinboontjes gebruiken. Jonge tuinboontjes geven een immens vrolijk zomers gevoel, helemaal als ze dubbelgedopt zijn en gecombineerd worden met wat geraspte citroen, olijfolie en verse kaas. Voor een ‘tartine gourmande’ van Béatrice Peltre zijn ze ook ideaal:

voor 4 boerenboterhammetjes

200 g gedopte tuinbonen (circa 900 g ongedopt)

120 g verse geitenkaas

1 el volle melk

1 el maanzaad

¼ oranje paprika in dunne repen

dressing

1 el citroensap

½ tl honing

1 teen knoflook, geperst

1 el olijfolie

1 el notenolie

garnering

geschaafde plakjes peccorino

paar muntblaadjes

Gooi de tuinbonen 1 minuut in kokend water met een snuf zout.

Giet ze af en druk de boontjes als ze koud genoeg zijn, één voor één uit hun grijze jasje.

Prak de geitenkaas met melk en maanzaad door elkaar en smeer dat op de boterhammen.

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en maak die op smaak met peper en zout. Schep de tuinbonen door de dressing.

Leg de boontjes op de boterhammen met de reepjes paprika.

Garneer met peccorino en munt.

Wie geen mooie kleine boontjes heeft, maar juist dikke jongens, kan daar heel goed deze Italiaanse soep van maken:

Tuinbonensoep

olijfolie

1 rode ui, gehakt

750 g dubbelgedopte tuinbonen

1 dessertlepel fijngehakte dragon

2 takjes peterselie plus 1 el fijngehakte peterselie

100 g geraspte Pecorino

6 eieren

Verwarm 2 eetlepels olijfolie op matig vuur in een pan met een dikke bodem.

Bak de ui een minuut of drie, tot hij zacht en gelig is.

Voeg de tuinbonen, de dragon en de peterselietakjes toe. Schenk er een liter water bij en maak op smaak met peper en zout.

Kook de bonen tot ze uit elkaar vallen en een dunne puree worden.

Verwijder de takjes peterselie.

Roer de kaas door de soep.

Pocheer de eieren en leg in elk bord soep een gepocheerd ei.

Giet er nog wat olijfolie over en besprenkel met wat grof zeezout en de fijngehakte peterselie en eventueel met nog wat Pecorino.