Smeren tegen de zon

Arts Jetske Ultee heeft een eigen verzorgingslijn en daarin zit een zonnebrandcrème van 34,95 euro voor 50 milliliter (omgerekend: bijna 70 eurocent voor 1 milliliter). Maar wie gaat die nog kopen nu ze ook een ‘non-profit’-zonnebrandcrème heeft die 12,50 euro voor 250 milliliter kost (5 cent per milliliter), en die net zo veilig is voor het gezicht?

Per fles gaat twee euro naar de stichting Smeer je in! die Ultee heeft opgericht omdat het aantal gevallen van huidkanker „schrikbarend” toeneemt, „terwijl 90 procent van de gevallen te voorkomen is en de ergste schade juist optreedt in de kindertijd”. Ultee wil dat kinderen insmeren net zo gewoon gaan vinden als tandenpoetsen. Op de site van Smeer je in! staat lesmateriaal dat basisscholen gratis kunnen downloaden.

Of overbelaste juffen en meesters daar tijd voor vinden, is de vraag. Maar de zonnebrandcrème is door iedereen te bestellen (smeerjein.nl). Hij is ongeparfumeerd, lekker dun, smeert goed uit en is niet plakkerig. Voor scholen en sportclubs is er een literverpakking (34,95 euro; 3,5 cent per milliliter). Ook geschikt voor een voordelige gezinsvakantie.