Obama en Xi beloven gezamenlijke aanpak cybercriminaliteit

Obama en Xi praten ook vandaag nog over hoe de VS en China hun partnerschap de komende jaren willen vormgeven.
Obama en Xi praten ook vandaag nog over hoe de VS en China hun partnerschap de komende jaren willen vormgeven. Foto AP / Evan Vucci

De VS en China gaan beter samenwerken bij de bestrijding van cybercriminaliteit. Dat zeiden Obama en de Chinese president Xi gisteravond na de eerste dag van hun tweedaagse top in Palm Springs, Californië. De kwestie ligt gevoelig omdat de VS China hebben beschuldigd van cyberinbraken bij het Amerikaanse leger.

Obama koos zijn woorden voorzichtig en wees niet direct met de vinger naar China. Xi beaamde dat de VS en China op een “pragmatische manier” moeten samenwerken als het om cybercriminaliteit gaat. China ontkent overigens betrokken te zijn bij de cyberaanvallen op het Amerikaanse leger. Xi, voor het eerst op bezoek in de VS in zijn rol als president, benadrukte dat China zelf ook geregeld slachtoffer is van cybercriminaliteit. Beide leiders spreken ook vandaag nog over het onderwerp.

Informele top vooral bedoeld ter kennismaking

De informele top van Obama en Xi aan de Amerikaanse westkust is vooral bedoeld om “elkaar beter te leren kennen” en om voorzichtig de agenda op te stellen voor de bilaterale verhoudingen in de komende jaren, schreef onze buitenlandredacteur Wim Brummelman gisteren in NRC Handelsblad:

Actuele zaken, zoals de aanpak van Noord-Korea en de patstelling rond Syrië, zullen ongetwijfeld ter sprake komen. Maar overheersend zijn de nieuwe geopolitieke verhoudingen waarmee Obama en Xi te maken hebben: China wordt een stuk machtiger.

Obama zei na zijn eerste gesprek met Xi dat de VS de “vreedzame opkomst” van China verwelkomen, maar dat China zich wel moet houden aan dezelfde spelregels als andere landen. De president zei dat de VS en China een balans moeten vinden tussen concurreren en samenwerken om zo gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Xi pleitte voor een partnerschap dat rekening houdt met China’s toenemende invloed.

De gesprekken tussen Obama en Xi gaan later vandaag verder. Naar verwachting komt ook het Trans-Pacific Partnership nog aan de orde, een soort vrijhandelsverdrag dat de VS op korte termijn willen sluiten met een tiental Aziatische, Zuid- en Noord-Amerikaanse landen. Recentelijk heeft ook Japan zich aangesloten, maar China is niet bij de gesprekken betrokken. Daar zal Xi Obama ongetwijfeld op wijzen.