‘Mogelijk ook examen Engels gestolen’

Op de Rotterdamse school waar het examen Frans werd gestolen is mogelijk ook het examen Engels gepikt. Dat schrijft het AD vanochtend. De politie bevestigt in de krant dat onderzoek wordt gedaan naar “onrechtmatigheden” bij een ander examen, maar maakt niet duidelijk om wat voor overtreding het gaat.

Het examen Frans moest een dag later worden afgenomen doordat de opgaven waren uitgelekt.
Het examen Frans moest een dag later worden afgenomen doordat de opgaven waren uitgelekt. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Op de Rotterdamse school waar het examen Frans werd gestolen is mogelijk ook het examen Engels gepikt. Dat schrijft het AD vanochtend. De politie bevestigt in de krant dat onderzoek wordt gedaan naar “onrechtmatigheden” bij een ander examen, maar maakt niet duidelijk om wat voor overtreding het gaat.

Als het examen Engels inderdaad is gestolen, kan dat grote gevolgen hebben. Mogelijk worden examens dan ongeldig verklaard.

Het examen Frans werd gestolen uit een kluis van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werd het examen met de verloren sleutel buitgemaakt. Door het lek moest het examen, dat voor woensdag 29 mei stond gepland, een dag worden uitgesteld. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer. Velen moesten hun vakantie verplaatsen.

Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren. Een 22-jarige Rotterdammer is verdachte in de zaak. Hij is geen leerling of medewerker van de school.