Mandela weer in ziekenhuis vanwege longinfectie - ‘toestand ernstig’

Mandela kampt al langer met een longinfectie en werd daarvoor dit jaar al eerder in het ziekenhuis opgenomen.
Mandela kampt al langer met een longinfectie en werd daarvoor dit jaar al eerder in het ziekenhuis opgenomen. Foto AP / Schalk van Zuydam

Oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela is afgelopen nacht opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria omdat zijn longinfectie weer opspeelde. Dat heeft het kantoor van president Jacobu Zuma vanochtend gemeld. De toestand van Mandela is volgens de regering “ernstig, maar stabiel”.

Hoe Mandela er precies aan toe is blijft gissen, maar een regeringswoordvoerder zei op de Zuid-Afrikaanse televisie dat Mandela’s toestand “dit keer ernstig” is.

De gezondheid van de 94-jarige Mandela is al lange tijd broos. De ex-president werd op 28 maart nog voor tien dagen opgenomen in het ziekenhuis. In december vorig jaar was hij daar ook al achttien dagen voor opgenomen. Hij onderging toen ook een operatie om galstenen te verwijderen.

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika heeft al langer longproblemen. Gedurende zijn 27 jaar durende verblijf in de gevangenis onder de apartheid liep ‘Madiba’, zoals zijn koosnaam in Zuid-Afrika luidt, tuberculose op.