Klein is het nieuwe zwart: de moderne nomade woont graag op zijn hippe 7 m2

Je zou het niet zeggen, maar dit is een huis van zeven vierkante meter.
Je zou het niet zeggen, maar dit is een huis van zeven vierkante meter. Screenshot van foto op http://microcompacthome.com/

Was het achterafkamertje op een zolder vroeger echt iets voor studenten zonder geld, daar komt steeds meer verandering in. De vraag naar kleine, dus betaalbare woningen is groot. De ‘microwoning’ is een mondiale trend, staat dit weekend in de special van NRC’s Lux.

In steden over de hele wereld groeit de vraag naar klein en daarmee betaalbaar wonen, en niet alleen voor de arme student. Tracy Metz schrijft vandaag in Lux:

“Starters op de woningmarkt, jonge buitenlandse werknemers, studenten, alleenstaanden, mensen in scheiding, mensen die een pied à terre of een belegging willen, expats die voor kortere tijd en zonder gezin naar het buitenland gaan, en leden van wat de global nomadic tribe wordt genoemd – mensen die veel op reis zijn, op meerdere plekken wonen en voor wie de grens tussen werken en vrije tijd weinig meer betekent. Die thuis zijn waar hun laptop staat. Deze nieuwe nomaden zijn bereid ruimte in te leveren ten gunste van een centrale locatie en een flexibeler bestaan.”

Klein hoeft duidelijk niet té klein te zijn, als we voorbeelden bekijken van wat er allemaal mogelijk is met weinig meer dan 25 vierkante meter. Klein is zelfs gewild, als we sites als Small Houses Now, het Tiny House Blog en Tiny House Talk moeten geloven. Steeds meer projectontwikkelaars richten zich ook op de miniwoning. Bijvoorbeeld de Engelse ontwikkelaar .abito die complete compacte appartementen van 33 vierkante meter aflevert onder de titel ‘affordable urban living’.

De inventiviteit in dit soort minilofts gaat nog wel wat verder dan wat de gemiddelde IKEA-showroom ons voorschotelt. Wat kan de moderne nomade allemaal met de minimale vierkante meters? Kijk maar eens naar de onderstaande voorbeelden.

32 m2 in Hongkong

Architect Gary Chang uit Hongkong heeft een appartement van 33 vierkante meter, maar de ruimte lijkt de mogelijkheden van een Zwitsers zakmes te hebben. Hij kan het appartement met schuifwanden, spiegels en uitklappanelen veranderen in 24 verschillende ‘kamers’:

27 m2 in Barcelona

Architecten Eva Prats en Ricardo Flores maakten deze kofferkamer van 9 bij 3 voor klanten die een onderhoudsvrij huis wilden. Twee ‘koffers’ zijn uit te bouwen tot een volledig bruikbare huisinhoud. Heel huiselijk is het niet, maar compact is het zeker:

7 m2 in München (ja, echt)

De Nederlandse architecten Arons en Gelauff zijn in Beijing met éénpersoonsappartementen bezig van 14 vierkante meter, maar het kan nog veel kleiner: de Britse architect Richard Horton ontwikkelde samen met de Technische Universiteit in München de M-CH, een kubus van 7 vierkante meter waarvoor de ontwerpers inspiratie hebben gehaald uit compacte ruimtes als vliegtuigen, jachten en het Japanse theehuis. En ondanks de minuscule afmetingen, lijkt werkelijk alles erin te zitten:


Kijk ook eens naar deze korte reportage van de BBC van een minihuis in Tokio, of naar de grote hoeveelheid video’s in deze playlist op YouTube waarin allerlei kleine inventieve appartementen over de hele wereld voorbijkomen. Dit filmpje zet inventieve (soms vreemde) constructies op een rij, die ook in een iets groter huis niet zouden misstaan.