Humanistische afslag hebben we gemist

Met Kerstmis eren we de kerstman en Hemelvaart is dat lange, vrije weekend in mei. Waarom die christelijke feesten in stand houden, wanneer niemand nog weet wat het te betekenen heeft?

Ons kabinet wil het godsdienstig- en humanistisch vormingsonderwijs afschaffen, maar het is een deel van je algemene vorming. Ze helpen je niet alleen die christelijke feesten te begrijpen, maar ook literatuur, kunst, films en spreekwoorden. Terwijl je in de schilderkunst struikelt over de bijbelse taferelen, gebruiken medici termen als ‘adamsappel’. Onoplosbaar wordt ook het kruiswoordraadsel door ‘de bijbelse figuur’. Vergeet daarnaast de overeenkomsten met andere geloven niet. Het christendom, jodendom en de islam hebben dezelfde wortels. Kennis van een geloof draagt bij aan wederzijds begrip tussen verschillende culturen, wat heel belangrijk is voor een internationaal georiënteerd land.

Hoewel in de randstad een grote verscheidenheid is aan basisscholen, is zelfs daar geen humanistische basisschool. De dunner bevolkte gebieden zijn nog minder bedeeld. Daar is vaak maar één openbare dorpsschool. Als daar aan levensbeschouwing gedaan wordt, kan dat bijzonder handig zijn. Dan hoeven ouders hun kind niet naar een confessionele basisschool te sturen, die zich kilometers verderop bevindt. Bovendien stellen de meeste moderne ouders geloofskennis op prijs, maar bedanken ze voor eventuele geloofsindoctrinatie. Christelijke basisscholen kunnen een brug te ver zijn.

Wat het onderschatten van levensbeschouwing tot gevolg heeft? Geen idee, hoewel veel mensen werkelijk niet weten waar Hemelvaart vandaan komt. Voorlopig zitten we nog op de ontkerkelijkingroute en hebben we de humanistische afslag gemist.

Pauline Boot (16 jaar)

Dalen