Het kortste broekje ter wereld

Milou van Rossum ziet op straat billen onder broekjes uit piepen.

Best meisje met het kortste broekje ter wereld. Sorry, sorry, sorry dat ik een paar weken geleden in de Kalverstraat net iets te hard een opmerking over je maakte tegen mijn dochter („Kijk, het kortste broekje ter wereld”). Ik zag dat je me had gehoord, en je zult me ongetwijfeld een vervelend en, wie weet, zuur oud wijf hebben gevonden. Terecht; je mag niet wijzen, ook niet verbaal. Maar ik kon het niet helpen. Ik was oprecht verbaasd. Ik heb veel korte broekjes gezien, maar tot dan toe nog niet een die zo kort was als het jouwe.

Even voor de lezers die er niet bij waren: vanaf het kruis gingen de pijpen van het broekje omhoog, zodat ’ie eerder de vorm had van een onderbroekje dan van een short. Aan de achterkant waren de billen voor mijn gevoel nog niet voor de helft bedekt. Nou ja, wel door een zwarte panty, maar beslist niet door het broekje.

Ik heb overigens niets tegen korte broekjes.

Integendeel. Ik vind: tot je veertigste moet je als vrouw zoveel mogelijk korte, strakke, mouwloze dingen aan. Niks zo mooi als gladde, slanke armen en benen. Zelf moet ik me inmiddels wat meer bedekken, maar ik kan gelukkig zeggen dat ik vroeger bijna alle mogelijkheden heb benut. Weliswaar was de mode toen ik tiener was groot en wijd, maar ik kijk bijvoorbeeld met tevredenheid terug op de zomer waarin ik als 21-jarige weinig anders droeg dan een katoenen badpak en een kort wielrenbroekje.

Korte broekjes zijn al een paar jaar in de mode. Maar de korte broekjes van nu zijn niet de korte broekjes van vorig jaar. De taille zit hoger, de broek strakker, en de pijpen zijn heel, heel kort. Het jeansbroekje waarmee ik mijn dochter (11) onlangs dacht te verrassen kon ik weer terugbrengen: een te lage taille, en veel te lange pijpen – wel tien centimeter! De negenjarige dochter van een collega rolt de pijpen van haar short zo hoog op, dat ook bij haar de billetjes eruit piepen. Ik heb sterk het idee dat het een trend aan het worden is, broekjes die de billen gedeeltelijk vrijlaten.

Die zichtbare billen, meisje met het kortste broekje, daar heb ik wel een beetje moeite mee. Billen vind ik nou weer niet iets waarvan iedereen moet kunnen meegenieten. Ik vind het ook gewoon niet zo mooi, billen onder een broekje uit. Bovendien: als het echt niet korter kan, zoals nu dreigt te gebeuren, heeft de mode de neiging radicaal om te slaan. In dit geval zou dat betekenen: een flink eind naar beneden. Als alle meisjes in Nederland deze zomer zulke broekjes gaan dragen als jij, is het snel weer afgelopen met al die leuke benen op straat. Wat zou dat jammer zijn.