Filmbloed, kogelvrije mode en Oerol

Viermaal een vooruitblik naar kunst die dit weekeinde opent en vijf recensies van lopende kunstzaken.

Only God Forgives

Er zal bloed zijn, veel bloed. De Deense cultregisseur Nicolas Winding Refn, die doorbrak naar het grote publiek door zijn samenwerking met filmster Ryan Gosling in het ultragewelddadige Drive, doet er nog een paar scheppen bovenop in Only God Forgives, opnieuw met Gosling. Gosling speelt Julian die met zijn broer een boksclub runt in Bangkok. Als zijn broer wordt vermoordt, zint zijn moeder (Kristin Scott Thomas) op wraak en ontstaat een bloedige geweldsspiraal. Vanaf donderdag in de bioscoop, nadat de film op het festival van Cannes al de nodige weglopers heeft veroorzaakt.

Alicia Framis

In het Museum van Moderne Kunst in Arnhem is een solotentoonstelling te zien van de Spaanse kunstenaar Alicia Framis (1967), die in Amsterdam de Rijksakademie volgde. Framis werd bekend met haar sociale, vaak feministisch getinte projecten, zoals de kledinglijn Anti-Dog met onder meer kogelvrije en beetbestendige jurken. De tentoonstelling Framis In Progress belicht de verscheidenheid van haar oeuvre dat in de laatste vijftien jaar is ontstaan. Een van de onderdelen is een ‘Fitting Room’, waar het publiek kan kennismaken met de kledingstukken die Framis heeft ontworpen en met de wijze waarop deze kleding tijdens demonstraties en performances werd gedragen.

T/m 29 sept. in Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Inl: www.mmkarnhem.nl

A.F.T. van der Heijden

P.C. Hooftprijswinnaar A.F.Th. van der Heijden signeert vandaag vanaf 14.30 uur zijn nieuwe roman De helleveeg bij Athenaeum Boekhandel te Amsterdam. In De helleveeg keert Van der Heijden terug naar het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus De tandeloze tijd. We maken kennis met Albert Egberts’ tante Tiny, die behalve met smetvrees ook behept is met een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf vader geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

Zaterdag 8 juni, vanaf 14.30 in Atheneum Boekhandel, Spui 14-16, Amsterdam.

Oerol

Komende week gaat op Terschelling weer het Oerol Festival van start. Tien dagen lang is het Waddeneiland het podium en het decor voor theater, muziek en beeldende kunst. Dansen in de duinen, rocken op de Westerkeyn, je rot fietsen van Oost naar West en andersom – dat is wat Oerol typeert. De voorstellingen worden speciaal voor de bijzondere locaties gemaakt, of daarop aangepast. Van grote spektakelstukken tot mime, van intiem muziektheater tot hilarische circusvoorstellingen, van westerns tot interactieve installaties: je treft het aan in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat.

14 t/m 23 juni op Terschelling. Inl: www.oerol.nl