Eeuwig piraatje spelen

Kate Winslet en Johnny Depp in biopic van Peter Pan-auteur.
Kate Winslet en Johnny Depp in biopic van Peter Pan-auteur.

Finding Neverland (Marc Forster, 2004) Net 5, 22.40 – 00.45 uur

Hoewel Peter Pan niet wil opgroeien en dus eeuwig jong is, is zijn geschiedenis al bijna 110 jaar oud. J.M. Barrie schreef het toneelstuk Peter Pan, or The Boy Who Wouldn’t Grow Up in 1904, waarna hij het in 1911 als roman publiceerde. Het boek werd een klassieker en inspireerde vervolgens zeer veel kunstenaars. Peter Pan werd een Disney-animatiefilm, een musical, een tv-film met liedjes, een ballet en nog veel meer.

Ook is er sindsdien veel aandacht geweest voor de schrijver J.M. Barrie: waar kwam zijn inspiratie voor het personage Peter Pan precies vandaan? Het leidde tot biografieën en uiteindelijk ook een speelfilm, Finding Neverland.

Het is een wat zoete biopic, die de gedachte dat Barrie wellicht pedoseksueel was, wegwuift. De half gelukte toneelschrijver (Johnny Depp) staat voor pure onschuld en zijn relatie met weduwe Sylvia Davis (Kate Winslet) is dan ook puur platonisch. Als hij haar vier zonen ontmoet, onder wie de weerbarstige Peter (Freddie Highmore), vindt hij eindelijk een manier om zijn kinderlijke fantasieën vorm te geven. Hij raakt gefascineerd door de kille grootmoeder (Julie Christie) van de jongens. Als zij haar kleinzonen dreigt te disciplineren, en daarbij de jongste met een kleerhanger prikt, ziet Barrie daar meteen een haak in. De haak van een piraat, uiteraard.

Uit zijn ontmoetingen met het gezin haalt hij inspiratie voor de voorstelling Peter Pan, over de jongen die nooit volwassen wil worden en daarom in Never Never Land eeuwig piraatje en indiaantje speelt.