Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Een ophoping van plastic in zee, misschien wel zo groot als Europa

Plastic hoopt zich op, op vijf plekken in de oceaan. De Great Pacific Garbage Patch is het meest vervuild.

Het lijken vaak net kwallen, witte plastic zakjes die in zee drijven. Maar het is troep. Net als al de dopjes, stukken vislijn en flesjes die onverhoopt in zee belanden. Door de stroming belandt al dat plastic op slechts een paar plekken in de oceaan. In onderstaande mockumentary zien we de reis van een plastic zakje naar zee. En hoe het uiteindelijk terechtkomt bij nog véél meer plastic.

Volgens computerberekeningen zijn er in de oceanen vijf plekken waar de troep bij elkaar komt, schrijft wetenschapsredacteur Marcel aan de Brugh vandaag in NRC Weekend. Twee in de Grote Oceaan, twee in de Atlantische Oceaan, en een in de Indische Oceaan. Het meest vervuilde stuk oceaan ter wereld bevindt zich in het noordelijk deel van de Grote Oceaan:

“Daar zijn aan het wateroppervlak dichtheden gemeten tot maximaal 970.000 stukjes plastic per vierkante kilometer. Het gemiddelde bedroeg 335.000 stukjes per vierkante kilometer. Omgerekend is dat een stukje plastic op elke 3 vierkante meter. De grootte van deze Great Pacific garbage patch, zoals de plek bekendstaat, is niet duidelijk. Sommigen schatten dat hij zo groot is als Turkije, anderen houden het erop dat hij de grootte van Europa al evenaart.”

Over deze Great Pacific garbage patch gaat onderstaand filmpje, waarin aandacht wordt gevraagd voor de grote hoeveelheid plastic die de oceanen vervuilt. Precies zoals de BBC met geavanceerde cameratechnieken zeldzame dieren vastlegt, zien we hier - inclusief dramatisch muziekje en dragende vertelstem van acteur Jeremy Irons - de bloedstollende reis van een plastic zakje naar zee.

De Duitse filmregisseur Werner Herzog vertelde het verhaal al eens vanuit het perspectief van het plastic zakje:

http://www.youtube.com/watch?v=YDBtCb61Sd4

Europa wil plastic in zee terugdringen

Onlangs heeft de Europese Commissie nieuwe, strengere regels voor volgend jaar aangekondigd om het plastic afval in de zeeën terug te dringen. De milieutak van de Verenigde Naties, de UNEP, betitelde de ophoping van plastic in ’s werelds oceanen twee jaar geleden tot een van de “meest dringende opkomende kwesties voor het wereldwijde milieu”. Hoeveel dieren er door plastic sterven, is niet duidelijk. Mogelijk kleeft er ook een risico aan voor mensen: aan de kleine, vaak onzichtbare stukjes plastic, hecht zich gif. En via vis belandt dat weer in menselijke voeding.

Hoe schadelijk is plastic in zee? Lees meer in de digitale editie van NRC Weekend.