Beloning: allemaal boven de twee ton

Of je nu het grootste ziekenhuis van Nederland bent of een kliniek in Breda, de beloningen van bestuurders liggen opvallend dicht bij elkaar. De meesten bevinden zich in een bandbreedte van 2,5 tot 3 ton, het lijkt wel ongeacht de organisatie waaraan ze leiding geven.

Of een ziekenhuis nu rijk is (Erasmus, UMCU) of financieel zwakker (Orbis, Jeroen Bosch, Rijnstate), het vertaalt zich nauwelijks in de hoogte van salarissen.

De voorzitter van Maastricht Universitair Medisch Centrum mag minder dan de helft van de omzet van Erasmus MC draaien, Guy Peeters genoot met 341.205 wel meer inkomen dan zijn vertrekkende collega in Rotterdam. De gewone leden van de raad van bestuur zitten met hun 3 ton op het niveau van bestuursvoorzitters van universitaire medische centra in de Randstad.

Bonussen worden nauwelijks verstrekt, maar in Zuid-Limburg ontvangen bestuurders wel nog zulke financiële schouderklopjes, zo leert het jaarverslag van Orbis. Bij het ziekenhuis dat meer schulden dan bezittingen heeft, kregen de bestuurders in 2012 nog een bonus van 14 tot 16 mille voor hun geleverde prestaties in 2011.