Andres Vilks wisselt de lat in voor de euro...

Tegen de stroom in roeien, dat kan Andres Vilks heel goed. Terwijl veel landen in de eurozone kampen met de gevolgen van de eurocrisis, is de Letse minister van Financiën geslaagd voor zijn euro-examen. Letland mag in 2014 de euro invoeren, zo meldde de Europese Commissie deze week. Het Baltische staatje wordt daarmee het 18de land met de Europese eenheidsmunt. Tijdens een top op 9 juli moeten de Europese ministers van Financiën nog formeel toestemming geven, maar na het rapport van de Europese Commissie lijkt het onwaarschijnlijk dat Letland de euro niet mag invoeren. Er ligt wel een klein gevaar op de loer. Letland is populair bij Russische spaarders. En die zijn sinds de ineenstorting van de banken op Cyprus voorzichtig geworden met euro’s. De ECB waarschuwde deze week dan ook voor een Russische vlucht uit Letland. Die top lijkt dus een goed moment voor een gesprekje tussen Vilks en Dijsselbloem.