Zestig jaar verdriet

Foto Lee Jin-ma / AP

Het lijkt een wat macabere picknick, een Zuid-Koreaans stel dat neerknielt onder een parasol op een begraafplaats in Seoul. Het is een militaire begraafplaats. Hier ligt de vader van Lee Jae Gun (66). Al zestig jaar herdenkt hij hem, als soldaat gevallen in de Koreaanse Oorlog (1950 tot 1953).

Lee was niet de enige die gisteren een familielid herdacht. Op Memorial Day herdenken de Koreanen alle slachtoffers van hun oorlogen. Bij de Koreaanse oorlog tussen noord (gesteund door China) en zuid (gesteund door de Verenigde Staten) kwamen meer dan 800.000 Koreanen om.

Er was ook goed nieuws: na maanden van spanningen besloten Noord en Zuid-Korea gisteren het gesprek aan te gaan over heropening van de Kaesong Industrial Zone. Dat industriegebied, waaruit Noord-Korea zich in april terugtrok, is een van de weinige voorbeelden van samenwerking tussen de twee buurlanden.

Reden tot vreugde dus, al is de parasol van Lee waarschijnlijk niet bedoeld voor het afbakenen van een picknickplek. In het land met de meeste parasollen per strand, geldt zonnegebruind als de kleur van de armoe.