Wees gewoon altijd heel erg positief

Zweethutten en kiemen kauwen. De spiribladen geven de lezers weer vele tips en verhalen om de boze buitenwereld wat beter te maken.

Gisteren begon in Vierhouten het Eigentijds Festival, een vierdaags spiritueel feest. In zestig tenten, yurts en tipi’s kunnen bezoekers meedoen aan workshops in ‘de yoga van het hart’, stembevrijding en aan zweethutceremonies geïnspireerd op de tradities van Noord-Amerikaanse Indianen.

Precies de plek dus waar de lezers van Onkruid zich bevinden. Het tijdschrift bevindt zich aan de groene kant van het spiritijdschriftenspectrum; spiritualiteit is veel meer dan Happinez alleen. Onkruid is ook een stuk ouder dan de aanvoerder van de spirituele bladenmarkt; van het tweemaandelijkse magazine verschenen al 214 nummers. Onkruid bevat tips om gezonder te leven (elke dag met groen beginnen en dagelijks wat kiemen eten), een magiër die schrijft over landleven en die haar woonplaats beschrijft als een „plek die tintelt van de tover.”

In de cursus floreren leren we dat wanneer je partner iets negatiefs tegen je zegt, er vijf positieve dingen tegenover moeten staan om de relatie weer te herstellen. En in de vakantiespecial weet Onkruid dat ‘vakantie in onze genen zit’: „Het beste bewijs: een baby stopt met huilen wanneer je met ’m loopt.” Het is een braaf, maar vrolijk stemmend blad, vol stralende vrouwen van eind 40 die zich „voelen als veulens die voor het eerst de wei in gaan.”

Heeft in Onkruid spiritualiteit iets te maken met met je poten in de klei staan, voor de lezers van het maandblad Paravisie is dat geen vereiste; zij mogen zweven. Het tijdschrift gaat op bezoek bij genezeres Willy van der Kammen, die al veertig jaar gratis mensen behandeld die bij haar achterom komen lopen. Geregeld geeft Willy hen stukken aluminiumfolie mee die ze zelf heeft ingestraald; helpt tegen lichamelijke klachten, maar ook tegen vliegangst. Paravisie zet in een kader Willy’s beroemdste uitspraken op een rij, zoals „Hou je handen open, dan valt er vanzelf iets in”, en „Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.”

Het blad spreekt ook met Coen Vermeeren, docent en ingenieur aan de TU Delft, die ‘privéonderzoek’ doet naar UFO’s. De universiteit wil niet meewerken aan zijn studie, dus schreef Vermeeren in eigen tijd zijn boek UFO’s bestaan gewoon. De lezer kan gerust zijn, Vermeeren is niet bang voor een aankomende invasie: „De meeste buitenaardse bezoekers lijken onze spirituele ontwikkeling te willen stimuleren.”

Nieuw op de spiribladenmarkt is MoodieZ, een ‘mindstyle magazine’ voor jongeren. Het thema van het debuutnummer is dromen, zodat kinderboekenschrijfster Carry Slee kan vertellen of haar dromen uitgekomen zijn (ja), of ze een dromer is (ja) en waar ze nog van droomt (een magisch realistisch boek voor volwassenen).

MoodieZ weet in ieder geval goed waar de jonge doelgroep van houdt, maar het slaat af en toe een wel erg populaire toon aan. Het blad raadt tienermeisjes aan om ‘hartcore’ te worden, wat inhoudt dat ze niet bang moeten zijn voor wie ze zijn ‘met al je shit en glorie door elkaar’. En ook: „Een hartcore leven is vol met interessante mensen en ervaringen. Ook al heb je geen reality show op MTV.”

Verder houdt MoodieZ het spirituele graag praktisch. De 18-jarige Chloé wil weten hoe ze haar hoofd koel kan houden voor een toets, en krijgt het advies voor iedere negatieve gedachte twee positieve te formuleren. Zoals: ‘Iedereen is goed op zijn eigen niveau’.