VN willen 4 miljard euro voor Syrië – ‘helft Syriërs afhankelijk van hulp’

Vredestroepen van de Verenigde Naties (UNDOF) bij de grens van Syrië in Israël. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De Verenigde Naties hebben een oproep doen uitgaan om in totaal bijna 4 miljard euro (5,2 miljard dollar) te verzamelen voor noodhulp in en rondom Syrië. De helft van de Syrische bevolking zal eind dit jaar afhankelijk zijn van hulp, stellen de VN. Het is het grootste hulpverzoek dat de VN ooit hebben gedaan.

De roep om hulp kwam op een internationale conferentie in het Zwitserse Genève, meldt persbureau AP. Eerder dit jaar werd nog geschat dat er 2,3 miljard euro nodig was om het komende jaar noodhulp te kunnen bieden.

Aantal vluchtelingen Syrië stijgt snel

Dat nu zoveel meer geld nodig is, komt volgens de VN door de ernstig verslechterde situatie in Syrië. Het aantal vluchtelingen is sterk gestegen en de verwachting is niet dat het conflict snel ten einde komt.

In plaats van de eerder verwachte 4 miljoen Syriërs zijn nu al 7 miljoen Syriërs afhankelijk van hulp. En dat zullen er volgens de VN aan het eind van het jaar waarschijnlijk meer dan 10 miljoen zijn - de helft van de bevolking. Vooral aan eten en medicijnen is een ernstig tekort. Ook is er een dringend gebrek aan ruimte om vluchtelingen in op te vangen.

De hulpgelden moeten worden gedistribueerd door de hulporganisaties van de VN. Het geld moet ook worden ingezet om Syrische vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte te helpen.

De hulpgelden voor deze buurlanden komt neer op zo’n 2 miljard euro. Verder is 1 miljard nodig voor humanitaire hulp in Syrië zelf. De regeringen van Jordanië en Libanon zouden in totaal zo’n 630 miljoen euro nodig hebben voor hun hulpverlening aan vluchtelingen.

Nieuw peil van wreedheid

Bij de strijd in Syrië zijn sinds 2011 al 80.000 doden gevallen. Volgens de VN heeft de twee jaar durende burgeroorlog in het land minstens twintig jaar in ontwikkeling teruggeworpen.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde eerder dit jaar al voor uitbraken van hepatitus, tyfus, cholera en dysenterie in Syrië.

Eerder deze week meldde de commissie van onderzoek van de Verenigde Naties naar Syrië dat oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid “dagelijkse werkelijkheid” zijn geworden in de oorlog tussen het Syrische regime en rebellen. De commissie sprak van een “nieuw peil van wreedheid”, met name, maar niet alleen, door de regering.

Onderdeel van de misdrijven zijn massamoorden, foltering en het gebruik – op beperkte schaal – van chemische wapens, waarvan de commissie aanwijzingen heeft. Gebruik van chemische wapens is eerder al door onder meer de Verenigde Staten gemeld. Maar tot dusverre is er geen sluitend bewijs.