Vijftig topbestuurders ouderenzorg verdienen boven balkenendenorm

Topbestuurders in de ouderenzorg verdienden vorig jaar opnieuw meer dan de balkenendenorm. Vanaf dit jaar is dat niet meer toegestaan.
Topbestuurders in de ouderenzorg verdienden vorig jaar opnieuw meer dan de balkenendenorm. Vanaf dit jaar is dat niet meer toegestaan. Foto ANP / Roos Koole

De topbestuurders in de ouderenzorg hebben vorig jaar opnieuw meer salaris gekregen dan een jaar eerder. Dat valt op te maken uit de ranglijst Actiz50, die vakbond Abvakabo FNV voor het derde jaar op rij heeft opgesteld. Alle vijftig bestuurders in de lijst verdienen meer dan de balkenendenorm van 193 duizend euro.

Koploper is dit jaar Karel Verwey die 560 duizend euro opstreek, inclusief ontslagvergoeding terwijl hij al een nieuwe baan had. Dit terwijl de zorgorganisatie waar hij vertrok, Cordaan in Amsterdam, afgelopen jaar honderden thuiszorgmedewerkers moest ontslaan vanwege bezuinigingen. Ook werd afgelopen week een verpleeghuis van Cordaan onder toezicht van de inspectie voor de gezondheidszorg geplaatst omdat het de zorg voor cliënten niet op orde had.

Abvakabo vindt het niet kunnen dat de topbestuurders zoveel verdienen “in tijden waarin er flink wordt bezuinigd in de zorg, tienduizenden thuiszorgmedewerkers loon moeten inleveren en tienduizenden banen dreigen te verdwijnen”.

Sinds 1 januari geldt een nieuwe wet, de Wet Normering Topinkomens (WNT). Die wet verbiedt het bestuurders in de (semi)publieke sector meer te verdienen dan de balkenendenorm: 130 procent van een ministerssalaris, exclusief onkosten en pensioen. Inclusief onkostenvergoeding en pensioenbijdrage ligt de grens op 228.599 euro. Ook mag volgens de WNT een ontslagvergoeding maximaal 75.000 euro bedragen.