Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Staat int waarschijnlijk record aan verkeersboetes - bonden boos’

Trajectcontrole op de A2 bij Utrecht. De Staat int waarschijnlijk dit jaar een recordbedrag aan boetes.
Trajectcontrole op de A2 bij Utrecht. De Staat int waarschijnlijk dit jaar een recordbedrag aan boetes. Foto ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse Staat ontvangt dit jaar waarschijnlijk 1,07 miljard euro aan verkeersboetes, dertig procent meer dan vorig jaar. Zowel de ANWB als de politiebonden zijn daar boos over, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

De eerste vier maanden van dit jaar schreef het Centraal Justitieel Incassobureau 3,7 miljoen brieven en deelde ruim dertigduizend boetes per dag uit, goed voor zo’n 330 miljoen euro. De boetes komen vooral van trajectcontroles op snelwegen als de A4 en de A2. De ANWB en de politiebonden zijn daar niet echt blij mee, ze vinden dat de overheid de controles als ‘melkkoe’ gebruikt om de kas te spekken, terwijl het zou moeten gaan om het verhogen van de veiligheid. De politie is geen “belastingcollectant” zeggen de bonden.

De politiebonden zeggen dat steeds meer agenten moeite hebben met het geven van bonnen omdat ze niet meer in verhouding zouden staan met de overtreding. De boetes voor verschillende overtredingen zijn begin dit jaar met twintig procent verhoogd, wat volgens politiebond NPB heeft geleid tot “belachelijke bedragen” in sommige gevallen. Een paar voorbeelden:

- Onnodig toeteren: 350 euro (was 180)
- Parkeren op invalideplek: 340 euro (was 180)
- Niet laten voorgaan van voetganger bij zebrapad: 340 euro (was 180 euro)

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP:

“Politiemensen vragen zich af of dit nog rechtvaardig is.”