Sjarapova treft Williams, haar grootste kwelgeest

De vrouwenfinale op Roland Garros gaat tussen Serena Williams en Maria Sjarapova. Op voorhand lijkt het een ongelijke strijd.

Het lijkt een droomfinale: Serena Williams-Maria Sjarapova, de nummer één tegen de nummer twee van de wereld op het gravel van Roland Garros. Mooier kan toch niet? Zo zal Sjarapova (26) er niet over denken. De Russische verloor de laatste twaalf onderlinge ontmoetingen van de Amerikaanse. De jongste van de twee zusjes Williams (31) is Sjarapova’s grootste kwelgeest.

Hoe anders was dat in juli 2004. De destijds pas zeventienjarige Sjarapova rekende negen jaar geleden als een nog onbekende tiener in de finale van Wimbledon af met Serena Williams. Met een verlegen lach incasseerde Sjarapova haar eerste hoofdprijs. Een half jaar later versloeg ze Serena Williams tijdens de finale van het officieuze WK opnieuw. De aflossing van de wacht leek geschied.

Niets bleek minder waar. Sjarapova wist sindsdien nooit meer het juiste strijdplan te vinden. Waar de twee elkaar ook troffen, het was Williams die als de winnares van de baan stapte. Hardcourt, gras, gravel, de ondergrond maakte geen verschil. De pijnlijkste vernedering onderging Sjarapova vorig jaar in de finale van het olympisch tennistoernooi op het gras van Wimbledon. Het werd 6-0 en 6-1 voor Williams. De zilveren medaille hing tijdens de huldiging als een molensteen om de nek van Sjarapova.

Een fitte Serena Williams is in alles net even iets beter dan Sjarapova. De donkere powertennisster heeft meer kracht, beweegt beter en is mentaal de sterkste. Haar missie op Roland Garros begon een jaar geleden toen ze voor het eerst op een grandslamtoernooi in de eerste ronde verloor. Na haar nederlaag tegen de Française Virginie Razzano zinde ze op sportieve wraak. Aan de hand van de Franse trainer Patrick Mouratoglou nam ze de macht in het vrouwentennis weer over. Williams lijkt op imponerende wijze haar gram te halen. Met 31 jaar en 255 dagen kan ze morgen de oudste profkampioene van Roland Garros worden. Haar eerste hoofdprijs in Parijs veroverde ze elf jaar geleden op 20-jarige leeftijd.

De manier waarop Williams gisteren de Italiaanse Sara Errani opzij schoof was verbluffend te noemen. Ze had slechts 46 minuten nodig om de finaliste van 2012 met 6-0 en 6-1 te vernederen. Het betekende de dertigste overwinning van Williams dit jaar op rij. De nummer één van de wereld sprak zelfs op het court central haar liefde uit voor Roland Garros en Parijs. Daar waar het Franse publiek zich in het verleden nog wel eens tegen Williams keerde, lijken de tennisfans haar nu toch in de armen te hebben gesloten. Ook dat is voor een deel de hand van Mouratoglou, die haar een beetje Frans leerde spreken.

Titelverdedigster Sjarapova moest wel diep gaan om Victoria Azarenka in drie sets (6-1, 2-6 en 6-4) te verslaan. Sjarapova liet in een grillige partij haar twee gezichten zien. Bewegen op gravel is nog steeds haar voornaamste probleem. Met haar harde groundstrokes en vechtersmentaliteit weet ze haar tekortkomingen tegen vrijwel iedereen te compenseren. Sjarapova verloor slechts vijf partijen van de 46 die ze er dit jaar speelde. Drie keer ging ze ten onder tegen Williams, waarvan twee keer in een finale.