Poetin gaat scheiden, net als ooit Peter de Grote

FILE - In this file photo taken on Sunday, Aug. 28, 2005, from left: then wife of Russian President Lyudmila Putina, Russian President Vladimir Putin, wife of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi's ex-wife Veronica Lario, and Italian Prime Minister Silvio Berlusconi pose for photographers during the meeting in Putin's residence in the Russian Black Sea resort of Sochi. Russian President Vladimir Putin and his wife Lyudmila said Thursday, June 6, 2013, they are divorcing after nearly 30 years of marriage, making the announcement on state television after attending a ballet performance at the Kremlin. (AP Photo/Mikhail Metzel, File)
FILE - In this file photo taken on Sunday, Aug. 28, 2005, from left: then wife of Russian President Lyudmila Putina, Russian President Vladimir Putin, wife of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi's ex-wife Veronica Lario, and Italian Prime Minister Silvio Berlusconi pose for photographers during the meeting in Putin's residence in the Russian Black Sea resort of Sochi. Russian President Vladimir Putin and his wife Lyudmila said Thursday, June 6, 2013, they are divorcing after nearly 30 years of marriage, making the announcement on state television after attending a ballet performance at the Kremlin. (AP Photo/Mikhail Metzel, File) AP

Moskou. - Vladimir Poetin en zijn vrouw zijn uit elkaar. De president van Rusland en zijn vrouw Ljoedmila (55) bevestigden de al lang lopende geruchten gisteren na een balletvoorstelling in Moskou, waar ze voor het eerst sinds tijden samen werden gezien. Ljoedmila Poetina, in 1958 geboren in Kaliningrad (het voormalige Königsberg in Oost-Pruisen) zei na de voorstelling: „Ons huwelijk is voltooid. Het heeft er mee te maken dat we elkaar bijna niet zien. Vladimir Vladimirovitsj wordt volledig in beslag genomen door zijn werk. Onze kinderen zijn al groot.”

Poetin verklaarde op televisie, na het ballet te hebben geprezen: „Al mijn activiteiten houden verband met publiciteit. Volledige publiciteit. Sommige mensen houden daarvan, anderen niet. En er zijn mensen die daar absoluut niet mee samengaan.”

Huwelijken houden in Rusland vaak geen stand. Maar de Russisch-Orthodoxe kerk, onder Poetin steeds machtiger, staat een scheiding op basis van gemeenschappelijke overeenstemming officieel niet toe. Dus wat moet de Rus hier van denken?

De loyale krant Izvestija noemt de scheiding een „riskante en moedige stap” van de president. „Een van de meest trouwe segmenten van zijn electoraat – de getrouwde vrouwen – kan nu gaan twijfelen aan zijn oprechtheid.” Op Twitter kwam een stroom moppen op gang (‘De Poetins gaan scheiden. Ljoedmila krijgt de helft van de inboedel, ongeveer van Jekaterinenburg tot Vladivostok.’).

Sociologe Olga Krysjtanovskaja, lid van de club van officiële vertrouwelingen van de president, noemt de scheiding een bewijs van het democratisch gehalte van Rusland. „Als ik me niet vergis was de laatste die scheidde op zulk niveau Peter de Grote (1672-1725, red). Sindsdien hebben bestuurders van Rusland zichzelf meer dan tweehonderd jaar niet toegestaan om mens te zijn.”

De Poetins trouwden bijna dertig jaar geleden. Hun dochters Maria en Katerina worden zorgvuldig uit de publiciteit gehouden. Geruchten, zoals dat Maria met een Nederlandse zakenman samenwoont, en de president al een kleinzoon heeft, blijven onbevestigd. Er zijn ook geruchten dat Poetin een maîtresse heeft. Bij Alina Kabajeva, ooit olympisch turnster, tv-presentatrice en parlementslid voor de partij Verenigd Rusland, zou hij al twee kinderen hebben verwekt. Als bewijs geldt een foto waarop hij de jonge vrouw bloemen overhandigt bij een prijsuitreiking. Volgens dezelfde roddelbladen is Ljoedmila Poetina jaren geleden non geworden in een klooster in Pskov.

De Russich-Orthodoxe Kerk riep vanochtend op te bidden voor de zielen van de „slaven Gods” Vladimir en Ljoedmila. „Geef anti-Russische krachten niet de mogelijkheid leedvermaak te hebben of als rechter op te treden”, schrijft Kirill Frolov, die blogt namens de kerk. Patriarch Kirill zal op dit nieuws reageren met „medeleven, liefde, rechtvaardigheid en een moreel waardeoordeel”.