‘Ook Britse geheime dienst verzamelde online privégegevens’

GCHQ, de Britse elektronische afluister-en veiligheidsdienst, heeft in het geheim inlichtingen verzameld van ‘s werelds grootste internetbedrijven als onderdeel van het grote, inmiddels beruchte, Amerikaanse internetspionageprogramma PRISM. Dat blijkt uit documenten die de Britse krant The Guardian in handen heeft.

Foto ANP/ Lex van Lieshout

GCHQ, de Britse elektronische afluister-en veiligheidsdienst, heeft in het geheim inlichtingen verzameld van ‘s werelds grootste internetbedrijven als onderdeel van het grote, inmiddels beruchte, Amerikaanse internetspionageprogramma PRISM. Dat blijkt uit documenten die de Britse krant The Guardian in handen heeft.

GCHQ heeft, zo blijkt uit de documenten, zeker sinds juni 2010 toegang tot het programma, en heeft in het afgelopen jaar 197 rapporten met inlichtingen verzameld. Deze rapporten bevatten gegevens die zijn verkregen uit persoonlijk materiaal zoals e-mails, foto’s en video’s die afkomstig zijn van een internetbedrijf dat buiten Groot-Brittannië is gevestigd. In een verklaring tegenover The Guardian meldt GCHQ dat het de “verplichtingen naar de wetgeving zeer serieus neemt”.

Het gebruik van PRISM door GCHQ blijkt uit documenten die zijn bedoeld voor analisten van de Amerikaanse nationale geheime dienst, ‘s werelds grootste afluisterorganisatie. Deze papieren dateren van april dit jaar.

The Guardian en The Washington Post meldden eerder vandaag al dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten National Security Agency (NSA) en FBI directe toegang hebben tot online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple.

‘Alleen gegevens van mensen buiten VS worden verzameld

De toegang maakt onderdeel uit het het geheime PRISM programma, dat overheden sinds 2007 toestemming geeft materiaal als zoekgeschiedenis, foto’s, video’s, bestandsoverdrachten, de inhoud van e-mails en chats in te zien. Het programma werd onder president Bush toegevoegd aan de Amerikaanse surveillance wet en onder Obama hernieuwd in december 2012.

Volgens een Amerikaanse overheidswoordvoerder die The Guardian sprak zou er wel informatie worden verzameld, maar gaat het alleen om mensen buiten de VS. De gegevens behoren volgens hem tot de belangrijkste inlichtingeninformatie die de veiligheidsdiensten verzamelen, en worden gebruikt om de VS te beschermen tegen dreigingen van buitenaf.

De diverse documenten suggereren dat bedrijven als Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo en Skype vrijwillig deelnemen aan het PRISM-programma. Diverse technologiebedrijven ontkennen tegenover de Britse krant dat ze het bestaan van PRISM kennen. Google benadrukte daarbij dat het bedrijf “geen achterdeur heeft voor de overheid om privégegevens te verzamelen.”