NYTimes is keihard: Obama heeft nu al zijn geloofwaardigheid verloren

Foto Reuters / Kevin Lamarque

Obama heeft al zijn geloofwaardigheid op het gebied van privacy verloren na wéér een schandaal. Het hoofdredactioneel commentaar van The New York Times vandaag is ongekend scherp over het structureel aftappen van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering.

Obama en het ministerie van Justitie lagen vorige maand ook al onder vuur, toen bleek dat journalisten van persbureau AP werden afgetapt. Deze keer onthulden The Guardian en The Washington Post op basis van geheime documenten dat de National Security Agency (NSA) en FBI directe toegang hebben tot online gegevens van gebruikers bij grote bedrijven als Google, Facebook en Apple. En dat terwijl Obama zich tijdens zijn campagne, sterk verzette tegen het verzamelen van gegevens van onschuldige burgers.

The New York Times (NYT), de krant die de kandidatuur van Obama tweemaal steunde:

“Obama bewijst het cliché dat de president alle macht gebruikt die hij krijgt, en die macht zeer waarschijnlijk ook misbruikt.”

Update 16.09 uur:
Oorspronkelijk was het commentaar van The Times nóg scherper. In een eerste versie schreef de krant: “The administration has now lost all credibility.” Tweeënhalf uur later werd de zin aangevuld met: ‘on this issue’. De aanpassing wordt niet op de gebruikelijke wijze vermeld onderaan het artikel.

Times-redacteur Andy Rosenthal, zegt hierover tegen The Huffington Post:

“The change was for clarity’s sake. It was clear from the context of the editorial that the issue of credibility related to this subject and the final edit of the piece strengthened that point.”

‘Amerikaanse overheid functioneert als KGB’

Door dit schandaal klinkt zelfs de NYT als de Tea Party, aldus Fox News. Obama stuurt een overheid aan die meer lijkt op de KGB dan de Founding Fathers ooit voor ogen hadden, aldus commentator Dan Gainor op de site van Fox:

“You are reading this online and Uncle Sam probably knows it. If you call your friends about the story, the government knows what number you called. These latest scandals about the government investigating its own citizens are blowing up across Washington like early fireworks, with one of the most explosive results coming from one of Obama’s biggest allies.”

The Huffington Post opent vanochtend met de volgende foto:

Sinds de aanslagen van 11 september gaf George W. Bush diverse malen opdracht tot spionage, na het wettelijk verruimen van de mogelijkheden daarvoor. Met de afluisterpraktijken konden volgens Bush ‘Amerikaanse levens worden gered’ in de oorlog tegen het terorrisme. Obama heeft die toestemming verlengd.

Weten we straks nog wat privacy is?

Columnist van The Washington Post, Eugene Robinson, is bang voor het einde van privacy. Hij vreest dat we al vergeten zijn dat er een tijd was dat onze telefoongesprekken niemand anders wat aangingen.

“Someday, a young girl will look up into her father’s eyes and ask, “Daddy, what was privacy?”

The father probably won’t recall. I fear we’ve already forgotten that there was a time when a U.S. citizen’s telephone calls were nobody else’s business. A time when people would have been shocked and angered to learn that the government was compiling a detailed log of ostensibly private calls made and received by millions of Americans.”

‘Onthulling niet direct groot probleem voor Obama’

Aftappen, afluisteren en spioneren. Slecht nieuws voor Obama, zou je denken. Maar volgens onze correspondent Guus Valk komt hij niet direct in de problemen. Politiek gezien dan. Valk schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“Politiek lijkt deze onthulling niet direct grote problemen op te leveren voor Obama. Republikeinen en Democraten in de Senaat zeiden in een reactie dat ze op de hoogte waren van deze praktijk. Volgens de Democratische senator Diane Feinstein doet de Amerikaanse regering dit al zeven jaar. Haar Republikeinse collega Saxby Chambliss zei dat hiermee terreurplannen van “slechteriken” zijn verijdeld. “In al die jaren heeft nooit een burger een klacht hiertegen ingediend.” De senatoren suggereerden dat niet alleen de gegevens van Verizon zijn getapt, maar ook die van andere bedrijven.

Obama heeft wel een geloofwaardigheidsprobleem. Hij was in 2008, tijdens zijn presidentscampagne, sterk tegen het oneindig verzamelen van gegevens van burgers die nergens van verdacht worden.”

Politico maakte het volgende filmpje met politieke reacties: