Nederlands te horen bij film onthoofding

Er is een video opgedoken waarin Nederlands sprekende jihadisten in Syrië een man onthoofden. Het slachtoffer is volgens de begeleidende tekst bij de video een shi’iet. Op de beelden is te zien hoe rebellen een man proberen te onthoofden die bewegingloos op de grond ligt. Het is niet duidelijk of de man dan al dood is. Terwijl de strijders luid „Allah akbar” roepen, wordt de keel van de man doorgesneden met een mes. In de ruim twee minuten durende video wordt kort Nederlands gesproken. Eén van de strijders zegt als het slachtoffer op zijn zij ligt: „Draait ’m om.” En even later: „Hou z’n voet vast.”

Het is niet duidelijk of het om Nederlandse of Belgische strijders gaat. De extreme moslimgroep Sharia4Belgium wordt door de Belgische justitie al langer verdacht van criminele activiteiten in Syrië. Justitie zegt aanwijzigen te hebben dat de Belgische jihadisten in Syrië deelnemen aan executies van ‘ongelovigen’. Een lid van Sharia4Belgium dat afreisde naar Syrië, zou in een telefoongesprek met het thuisfront hebben verteld over een onthoofding waaraan hij heeft deelgenomen.

De voormalige leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, is gisteren veroordeeld tot 18 maanden cel wegens het aanzetten tot haat en geweld. Hij plaatste diverse filmpjes op Youtube waarin hij moslims oproept om ongelovigen te bestrijden.