Israëlisch ministerie woedend op eigen regering

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken slaat wild om zich heen. Dat is op zich geen nieuws. Ditmaal zijn de verwijten en bedreigingen echter niet gericht tot kritische buitenlanden, maar tot de eigen regering van premier Netanyahu, die ambtenaren zou „vertrappen”.

Diplomaten in Jeruzalem en op Israëlische ambassades zijn ziedend omdat ze naar eigen zeggen onderbetaald krijgen. Bovendien is het ministerie bij de laatste kabinetsformatie, in maart, fundamentele taken uit handen genomen. Zo ging het dossier ‘vredesonderhandelingen met de Palestijnen’ naar Justitie.

Daarbij moet Buitenlandse Zaken het zonder eigen minister stellen. Netanyahu houdt deze plek bezet in afwachting van de mogelijke terugkeer van Avigdor Lieberman, die in een strafproces verwikkeld is wegens fraude en vertrouwensbreuk.

Dus nam de diplomatenvakbond maatregelen. Er worden geen ambtsberichten meer verstuurd. Diplomaten hebben de pantalons verruild voor spijkerbroeken, de pumps voor slippers. Premier Netanyahu moet het voor zijn geplande trip naar Polen, volgende week, zonder diplomatieke hulp stellen. Daarom schakelde de premier het leger in. De vakbond reageerde razend en zei dat de premier illegaal een legale staking brak.

Het bezoek aan Polen zal naar verwachting toch plaatsvinden. Maar dat de onrust op het ministerie in Jeruzalem internationale consequenties heeft, staat vast. Zo was de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken zeer ontstemd dat hij bij zijn bezoek aan Israël geen evenknie trof. De Belgische minister zegde om deze reden zijn bezoek af.

De staking is absoluut schadelijk voor Israëls reputatie, zegt een Israëlische diplomaat. „Dat doet pijn, want we staken om de buitenlandse dienst te verbeteren. Maar met deze salarissen – ik verdien na zeven jaar nog geen 1.500 euro netto – lopen diplomaten weg. Dat is de ironie: de regering neemt ons niet serieus, terwijl Israël op dit vlak wel wat professionaliteit kan gebruiken.”