Icedôme stelt KNSB ultimatum - wil beslissing voor dinsdag

Initiatiefnemer Jakko Jan Leeuwangh tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Almeerse ijsbaan Icedôme stelt de KNSB en NOCNSF een ultimatum. De Flevolanders eisen dat de bonden uiterlijk dinsdag een beslissing nemen over welke ijsbaan de topsportlocatie wordt voor de komende tien jaar. Het consortium achter Icedôme bereidt alvast een kort geding voor.

Het Icedôme kreeg de voorkeur van de commissie die drie banen onderzochten - ook Thialf en het Zoetermeerse Transportium willen de belangrijkste ijsbaan worden. Dat viel vooral slecht in Heerenveen. NRC-redacteur Ingmar Vriesema schreef eerder deze week:

Een beoordelingscommissie van KNSB en NOC*NSF vond de Almeerse inzending veel sterker dan de plannen van tegenstrevers Zoetermeer en Heerenveen, zo schreef zij in een vertrouwelijk rapport. Maar dat rapport lekte uit. Prompt kwam er een krachtige Friese lobby op gang. De strekking: Neerlands schaatsmekka hoort thuis in Friesland en niet in – of all places! – Almere. En hoe denkt die Buiter trouwens de 183 miljoen euro voor zijn schaatsstadion bij elkaar te harken? De Friezen kregen waar ze op hoopten: KNSB en NOC*NSF stelden het definitieve oordeel met twee maanden uit, tot augustus. Eerst moest adviesbureau Ernst & Young maar eens de financiële onderbouwing van de drie plannen onder de loep nemen.

Het vertrouwelijke rapport lekte dus ruim een week voor de deadline uit, waarna de KNSB besloot de plannen van de drie ijsbanen door te laten rekenen. Een beslissing werd daarmee uitgesteld tot begin augustus. Icedôme eist nu dat de beslissing alsnog volgens de oorspronkelijke procedure moet worden genomen.