Franse journalisten vermist in Syrië - Hollande roept op tot vrijlating

De Franse president Hollande riep tijdens zijn bezoek aan Japan op de vermiste journalisten in Syrië vrij te laten.
De Franse president Hollande riep tijdens zijn bezoek aan Japan op de vermiste journalisten in Syrië vrij te laten. Foto Reuters / Issei Kato

Twee Franse journalisten die naar Aleppo in Syrië reisden, hebben al 24 uur niets aan hun werkgever laten horen. Dat heeft de Franse radiozender Europe 1 vanochtend laten weten. De Franse president François Hollande riep op een persconferentie in Tokio, waar hij momenteel op werkbezoek is, op tot hun vrijlating.

Het gaat om de journalist Didier François en fotograaf Edouard Elias. De radiozender waar de twee voor werken staat in contact met de Frans autoriteiten, die volgens Europe 1 alles in het werk stellen om aan meer informatie te komen over de toestand en verblijfplaats van François en Elias.

Hollande gaf aan dat de levens van de journalisten in gevaar zijn en dat ze onmiddelijk moeten worden vrijgelaten omdat ze geen enkele staat vertegenwoordigen. Of hij bewijs heeft dat ze worden vastgehouden, werd niet duidelijk gemaakt. Hollande benadrukte dat de pers vrij moet kunnen circuleren in Syrië om de wereld van informatie te kunnen voorzien over wat er ter plekke gebeurt:

“Ze moeten worden behandeld als journalisten en in geen geval als elementen waarmee dreigementen op een staat kunnen worden uitgevoerd.”

Hollande gaf geen verdere informatie om de levens van de journalisten niet in gevaar te brengen. In april werden vier Italiaanse journalisten ontvoerd in Syrië. Zij werden na ruim een week vrijgelaten. Een andere Italiaanse journalist, die sinds april vermist was, zou zijn vrouw gisteren kort telefonisch hebben gesproken, zo twitterde de hoofdredacteur van zijn krant La Stampa:

Twitter avatar mariocalabresi mario calabresi Domenico #Quirico è vivo e oggi ha parlato con la moglie. È ancora in Siria, speriamo di riabbracciarlo presto

De 62-jarige Quirico zit nog altijd in Syrië en hij kan daar nog niet weg.