Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Duizenden aanhangers bij terugkeer premier Erdogan in Istanbul

De Turkse premier Erdogan zwaait naar zijn aanhangers op het vliegveld in Istanbul.
De Turkse premier Erdogan zwaait naar zijn aanhangers op het vliegveld in Istanbul. Foto AFP / Ozan Kose

Duizenden aanhangers van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn vannacht naar het vliegveld in Istanbul gekomen om hem welkom te heten. Erdogan kwam terug van een vierdaags bezoek aan Noord-Afrika. Bij zijn terugkeer nam hij een strijdlustige houding aan - hij gaf niet toe aan de demonstranten.

Bij zijn aankomst op het vliegveld, rond twee uur vannacht lokale tijd, werd Erdogan volgens persbureau AP door meer dan 10.000 juichende en klappende aanhangers ontvangen. Het was de eerste groot uitgedragen steun voor de premier sinds de protesten in het land een week geleden begonnen.

Erdogan sprak op het vliegveld tot zijn aanhangers dat de protesten die het land de laatste week hebben overspoeld tot een eind moeten komen. “Deze protesten, die grenzen aan illegaliteit, moeten onmiddellijk tot een eind komen”, sprak hij. “Wij zijn samen Turkije, wij zijn samen broeders.” Opnieuw veroordeelde de premier de “anarchisten” en “extremisten” die volgens hem nu protesteren:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Greeted by tens of thousands of supporters Erdogan said: ,,Those who raise their hands against police, should have their hands broken.”

De protesten zijn volgens hem hun democratische karakter verloren en tot vandalisme verworden. Beslissingen in Turkije worden volgens Erdogan democratisch genomen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan at airport: ,,They say I am the PM of only 50%. It’s not true. We have served the whole nation of 76m from east to west.”

Daarmee werd duidelijk dat hij geen milder standpunt ten opzichte van de demonstranten heeft aangenomen. De vicepremier en president van het land sloegen de afgelopen week juist een steeds mildere toon aan.

Geen verzoening met demonstranten

Eerder op de dag gaf de premier al een persconferentie vanuit Tunis, waaruit ook geen enkel teken van verzoening met de demonstranten bleek. Erdogan gaf onder andere aan dat hij de controversiële plannen voor de ‘modernisering’ van het Taksimplein en het Gezipark in het centrum van Istanbul, zal voortzetten. Veel tegenstanders van de geplande herinrichting zijn bang dat aan het plein dat voor veel Turken symbool staat voor het seculiere Turkije een grote, doorzichtige koepelmoskee zal verrijzen. De demonstraties tegen juist dit plan zijn sinds eind vorige week uit de hand gelopen.

Erdogan gaf in zijn persconferentie ook al geen strobreed toe aan de demonstranten, en beweerde onder andere dat terroristische groepen de protesten proberen te manipuleren.

Terwijl zijn aanhangers zich verzamelden op het vliegveld, waren duizenden demonstranten gisteravond in reactie op Erdogans uitlatingen weer op het Taksimplein in Istanbul en in Ankara te vinden. In de hoofdstad verzamelden zich meer dan 10.000 demonstranten.

Van een protest tegen het verdwijnen van het Gezi-park zijn het grote anti-regeringsprotesten geworden die in meer dan zeventig steden in het land worden gehouden. De betogers in Turkije zijn woedend over de toenemende bemoeizucht van de regering en het steeds eigenmachtiger optreden van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Er zijn al drie mensen - een agent en twee demonstranten - om het leven gekomen, duizenden mensen zijn gewond geraakt.