De voorzitter wordt... geen vrouw

Het is nog maar de vraag of het IOC opnieuw een Europeaan als voorzitter krijgt. Drie kandidaten uit die regio verscheuren het sterke Europese blok.

Thomas Bach, president of the German National Olympic Committee (Deutscher Olympischer Sportbund, DOSB) and vice-president of the International Olympic Committee (IOC), poses in front of the Olympic rings prior to a press conference in Frankfurt am Main, western Germany, on May 9, 2013. Bach will run for the office of the IOC's president. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST / GERMANY OUT
Thomas Bach, president of the German National Olympic Committee (Deutscher Olympischer Sportbund, DOSB) and vice-president of the International Olympic Committee (IOC), poses in front of the Olympic rings prior to a press conference in Frankfurt am Main, western Germany, on May 9, 2013. Bach will run for the office of the IOC's president. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST / GERMANY OUT AFP

Het wordt een man, dat staat vast. Zelfs na 117 jaar en de vergevorderde emancipatiestrijd ten spijt is het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog niet rijp voor een vrouw als voorzitter. Het machtigste sportorgaan ter wereld wordt ook na de troonsafstand van Jacques Rogge op 10 september geleid door een man op aanzienlijke leeftijd.

Bij het sluiten van de kandidaatstermijn afgelopen nacht hadden zich zes mannen gemeld, in leeftijd variërend tussen 49 en 66 jaar. Qua afkomst mondiaal verspreid, maar geen verrassende namen. Het zestal Thomas Bach, Richard L. Carrión, Ching-Kuo Wu, Ser Miang Ng, Denis Oswald en Sergei Bubka was min of meer verwacht.

Is er dan geen vrouw die het IOC kan en wil leiden? Wis en waarachtig wel: Nawal El Moutawakel. Haar naam zong ook nadrukkelijk rond. De Marokkaanse oud-atlete en voormalige minister van Sport heeft ook nadrukkelijk gesnuffeld, maar rook geen kansen. De overwegend conservatieve IOC-leden willen (nog) niet worden geleid door een vrouw, laat staan een islamitische vrouw.

Desondanks een opmerkelijke interne afwijzing, omdat Rogge haar de afgelopen jaren nadrukkelijk in de schijnwerpers heeft geplaatst. Hij gaf El Moutawakel twee keer de leiding over een inspectiecommissie van kandidaatssteden voor Olympische Spelen en stelde haar aan als toezichthouder van de Zomerspelen over drie jaar in Rio de Janeiro.

Maar wie is dan het meest kansrijk? Normaal gesproken een Europeaan om de simpele getalsmatige reden dat 43 van de 101 IOC-leden uit Europa komen. De geschiedenis leert dat het Europese smaldeel de machtigste positie bij voorkeur aan iemand uit eigen geleden toevertrouwt. Van de negen IOC-voorzitters kwamen er acht uit Europa. De Amerikaan Avery Brundage was tussen 1952 en 1972 de uitzondering.

Of Rogge, die zijn maximale zittingstermijn van twaalf jaar erop heeft zitten, wordt opgevolgd door een Europeaan is deze keer echter allerminst zeker. De Duitser Bach geldt als favoriet, maar hij heeft twee geduchte concurrenten uit Europa. Dat in tegenstelling tot Rogge in 2001, die van de Hongaar Pál Schmitt destijds niets te vrezen had. Bach kan pertinent niet rekenen op een Europese blok aan stemmen, omdat de Zwitser Oswald en de Oekraïener Bubka ook op Europese steun mogen rekenen. Voordeel voor Bach kan zijn, dat de twee Aziatische kandidaten voor verdeeldheid onder de Aziatische IOC-leden zullen leiden. Het grootste gevaar voor Bach komt waarschijnlijk uit westelijke hoek, omdat Carrión uit Puerto Rico vrijwel zeker op steun van de Spaanstaligen kan rekenen. En misschien op nog meer, uit sympathie voor zijn rol als onderhandelaar van tv-rechten. Carrión heeft in die positie de kas van het IOC het afgelopen decennium met miljarden euro’s gespekt.

De voorzittersverkiezing heeft plaats tijdens de 125ste Sessie van 7 tot en met 10 september in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.