Aperam verdwijnt uit AEX-index

Staalbedrijf Aperam, de roestvrijstaaldivisie van ArcelorMittal die sinds twee jaar een aparte beursnotering heeft, verdwijnt uit de AEX-index. Op 24 juni zal de hoofdindex van de Amsterdamse effectenbeurs Euronext een nieuwe indeling krijgen, zo maakte het beursbedrijf vanochtend bekend. In plaats van Aperam (beurswaarde: 765 miljoen euro) komt het veel grotere beursfonds Gemalto, dat een beurswaarde van ruim 5,7 miljard heeft.

Dat is een van origine Amerikaans bedrijf, actief in de digitale beveiliging. Naast een notering op de beurs in Parijs kreeg het eerder dit jaar een zogeheten dubbele notering op de zusterbeurs in Amsterdam. Gemalto komt nu op het Damrak in de hoofdgraadmeter terecht naast de andere grote beursgiganten als Royal Dutch Shell en Unilever.

De Amsterdamse beurs verandert in principe eens in het kwartaal de indeling van de drie meest gangbare indices: AEX voor de hoofdfondsen, de zogeheten Midkap-index AMX voor middelgrote fondsen en de Smalcapindex AScX voor de kleinere beursfondsen. De indeling wordt gedaan aan de hand van de omvang van de beursfondsen en de verhandelbaarheid van de aandelen daarin. In de AEX-index domineren Unilever en Shell met een gewicht van bijna 15 procent. Op basis van de koersontwikkeling van alle 25 hoofdfondsen in de AEX en hun relatieve gewicht, wordt de AEX-index in punten uitgedrukt.

Net als Aperam degradeert ook voedingsconcern Wessanen: dat zakt van de Midkap naar de Smalcapindex. Daarin krijgt het gezelschap van softwarebedrijf Exact. Multimediabedrijf Vivenda en RoodMicrotec, een dienstverlener aan de chipindustrie, verdwijnen definitief uit de Smalcapindex.