Zwanenmeer in de bios

mariinskycinema.com

mariinskycinema.com

In circa vijftig landen kunnen balletliefhebbers vanavond een live-opvoering, in 3D, van Tsjaikovski's Zwanenmeer gelijktijdig meemaken. Uitgevoerd door een gerenommeerd Russisch ballet dat in Sint-Petersburg danst. Je volgt het gewoon in de bios om de hoek, een bak popcorn op schoot. Al eerder verschenen er dansfilms in 3D, zoals de film Pina (2011), over de Duitse danslerares en choreografe Pina Bausch. In hetzelfde jaar verscheen een 3D-verfilming van Matthew Bourne's Zwanenmeer. En live streamen in 3D is ook niet nieuw: ruimtevaartorganisatie ESA experimenteerde er bijvoorbeeld mee. Maar deze combinatie is nog niet eerder vertoond. Overigens begint de vertoning in Nederland wel op hetzelfde tijdstip als de dansers in Sint-Petersburg (19.15 uur), maar door het tijdsverschil is dat voor Nederlands publiek in werkelijkheid toch twee uur later. Dirigent Valeri Gergiev zal het orkest leiden. De filmtechniek is in handen van James Cameron en Vince Pace (Avatar, Life of Pi). Het evenement is een stunt ter ere van de recente opening van het tweede podium van het anderhalve eeuw oude Mariinsky-theater in Sint-Petersburg. Vertoningen in Nederland in 3D onder andere in Groningen, Assen, Enschede, Leiden, Utrecht, Zeist, Rotterdam, Almkerk, Goes en Eindhoven.