Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Zijlstra: bezuinigen op uitkeringen, zorg en toeslagen’ - PvdA kritisch

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra op het VVD-congres van eind mei.
Fractievoorzitter Halbe Zijlstra op het VVD-congres van eind mei. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet moet in eerste instantie extra bezuinigen op zorgkosten, uitkeringen en toeslagen. Onderwijs, infrastructuur en veiligheid moeten in nieuwe bezuinigingsplannen worden ontzien, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in Het Financieele Dagblad.

Het kabinet moet volgens de VVD’er gerichter snijden in overheidsuitgaven: “consumptieve” uitgaven, zoals de zorg, uitkeringen en toeslagen kosten steeds meer, terwijl volgens Zijlstra zaken die de concurrentiepositie van Nederland versterken, zoals het onderwijs, infrastructuur of veiligheid, moeten worden ontzien. Zijlstra in de krant:

“Bezuinigen is pijnlijk, het is niet populair maar het is wel noodzakelijk. [...] Als je niet bezuinigt en de staatsschuld verder laat oplopen, moet je naderhand nóg meer bezuinigen om de gestegen rentelasten te betalen. We moeten de pijn nù nemen.”

Zijlstra loopt met zijn uitspraken vooruit op de discussie over welke bezuinigingen het kabinet moet gaan doorvoeren om het begrotingstekort in 2014 binnen de vereiste Europese normen te krijgen. Op Prinsjesdag 2013 zullen PvdA en VVD het over extra bezuinigingen en lastenverzwaringen eens moeten zijn geworden, wanneer ze de plannen voor het volgend jaar presenteren. Mogelijk bedraagt het bezuinigingspakket voor 2014 zes miljard euro.

Samsom kritisch over voorstellen Zijlstra

Bezuinigingen op met name toeslagen en uitkeringen liggen bij coalitiepartner PvdA juist moeilijk omdat de partij de lagere inkomens wil ontzien. PvdA-leider Diederik Samsom reageert later vandaag dan ook kritisch op de uitspraken. Hij ziet de voorstellen van Zijlstra om invulling te geven aan de nieuwe bezuinigingen niet zitten. “Ik ken de voorkeur van VVD”, laat Samsom aan persbureau Novum weten. “De PvdA geeft prioriteit aan een gezamenlijk en breed gedragen antwoord op de crisis waardoor mensen weer aan het werk komen.”

De uitlatingen van Zijlstra zorgen ook voor kritische reacties vanuit de oppositie. Volgens PVV-leider Geert Wilders is de VVD de weg kwijt:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Zijlstra wil NL verder kapotbezuinigen. Weer geen woord over belastingverlaging. Snij in miljarden voor ontw.hulp en de EU! #vvdisdewegkwijt

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vraagt zich af wat het kabinet gaat doen:

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma De vraag nav #fd interview @HalbeZijlstra is wat kabinet gaat doen. Meer banen nodig voor economisch herstel dus geen lastenverzwaringen.

Volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik brengt de crisis “het slechtste in de VVD naar boven”:

“Zijlstra wil de zwakste schouders, de zwaarste lasten laten dragen. Dat is een provocatie aan de PvdA. Bovendien is de timing onverantwoord: miljoenen mensen worden nog meer ongerust gemaakt.”

D66-voorman Alexander Pechtold is blij dat Zijlstra “enkele prioriteiten blootgeeft”:

“Jammer dat de VVD blijkbaar niet hervormingen naar voren wil halen. Ondertussen gaat kostbare tijd verloren. [...] Ik verwacht van Zijlstra en Samsom dat er knopen worden doorgehakt en besluiten worden genomen. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid uit Den Haag, niet aan een zomer met een steeds dreigende bezuinigingswolk en verhalen over lastenverzwaringen.”