‘Tientallen miljoenen actie Alpe d’HuZes zijn nog ongebruikt’

Tientallen miljoenen euro’s die de afgelopen jaren zijn opgehaald voor kankeronderzoek met het loop- en fietsevenement Alpe d’HuZes liggen nog ongebruikt op de plank. In de afgelopen zeven edities is ruim 75 miljoen euro opgehaald, maar voor 37 miljoen is nog geen goede bestemming gevonden, schrijft het FD vandaag. Voorzitter van de stichting Alpe d’HuZes Johan de Waal ontkende dit vanochtend op Radio 1.

Fietsers komen aan na de beklimming van de Alpe d'Huez. Duizenden amateurwielrenners en -lopers doen woensdag en donderdag mee aan het goededoelenevenement Alpe d'HuZes.
Fietsers komen aan na de beklimming van de Alpe d'Huez. Duizenden amateurwielrenners en -lopers doen woensdag en donderdag mee aan het goededoelenevenement Alpe d'HuZes. Foto ANP/ Frank van Engelen

Tientallen miljoenen euro’s die de afgelopen jaren zijn opgehaald voor kankeronderzoek met het loop- en fietsevenement Alpe d’HuZes liggen nog ongebruikt op de plank. In de afgelopen zeven edities is ruim 75 miljoen euro opgehaald, maar voor 37 miljoen is nog geen goede bestemming gevonden, schrijft het FD vandaag. Voorzitter van de stichting Alpe d’HuZes Johan de Waal ontkende dit vanochtend op Radio 1.

De achtste editie van het populaire evenement ging gisteren van start. Drieduizend sporters beklommen een of meerdere keren de de 21 bochten van de beroemde Alpe d’Huez. Vandaag volgen er nog eens vijfduizend. Dat bijna de helft van het opgehaalde geld nog ongebruikt is, komt volgens de krant door de scherpe eisen die de stichting stelt aan het geven van subsidies. Kankeronderzoekers zeggen niet eens meer de moeite te nemen om een voorstel in te dienen vanwege, in de woorden van een van hen, “een ondoorzichtige procedure die maanden duurt”.

Het KWF, dat het eindoordeel velt over ingediende projecten, erkent in de krant dat de procedure voor het aanvragen van subsidie te wensen overlaat. Het systeem is ingewikkeld, de selectiecriteria zijn onduidelijk en de doorlooptijd tussen de vooraanmelding en het daadwerkelijke voorstel is vaak te lang, schrijft het FD. Maar het grootste struikelblok zouden volgens onderzoekers niet de procedures zijn, maar het beleid van de stichting: die keert alleen geld uit aan onderzoeksinstellingen en academische ziekenhuizen en niet aan zelfstandige ondernemers.

Voorzitter: veel geld nog in beoordelingsfase

Voorzitter van de stichting Johan de Waal zei tegenover Radio 1 dat de opbrengst van de editie van vorig jaar onverwacht hoog was, schrijft persbureau Novum. Hij benadrukte dat 41 miljoen euro nog in de beoordelingsfase zit. “Zeker 21 miljoen euro daarvan wordt besteed”, zei hij. Volgens De Waal gebeurt dat nog dit jaar.

Dat de eisen van de stichting zo streng zijn, vindt De Waal logisch:

“Innovatie en belang van de patiënt staan bij ons heel hoog in het vaandel. Er komen allerlei aanvragen binnen waarbij je je kan afvragen wat het resultaat kan zijn en wat de patiënt eraan heeft.”

Wel erkende hij dat de procedure lang duurt, maar aan het inkorten daarvan wordt volgens hem al gewerkt.

Het interview met voorzitter Johan de Waal op Radio 1:

    • Frank Huiskamp