Strafpleiters wensen twee advocaten voor meer balans in rechtszaal

Advocaten Geert-Jan Knoops (R) en Joost Loevendie (L) tijdens de zaak 'de zes van Breda'.
Advocaten Geert-Jan Knoops (R) en Joost Loevendie (L) tijdens de zaak 'de zes van Breda'. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) wil dat voortaan twee advocaten een verdachte bijstaan als het om ernstige strafzaken gaat. Sommige zaken zouden te complex en omvangrijk zijn om door één advocaat te worden behandeld.

Het voorstel voor meer balans in de rechtszaal, waar het OM immers twee officieren van justitie afvaardigt, komt vandaag van advocaat en secretaris van de NVSA Geertjan van Oosten, zo meldt persdienst Novum.

“Zaken waarbij bijvoorbeeld telefoontaps zijn gebruikt die moeten worden afgeluisterd, zijn prima uit te besteden aan een kantoorgenoot.”

Nu wordt standaard één advocaat per verdachte ingezet. Wanneer advocaten met z’n tweeën op een zaak willen zitten, moet daarvoor een verzoek worden ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand, die bepaalt of daar toestemming voor wordt gegeven.

Wijziging zou wettelijk moeten worden vastgelegd

De raad laat in een reactie weten dat nu vanwege ‘ambtshalve toevoeging’ een tweede advocaat ingezet kan worden. Een rechter beslist daar dan over en een deel van die kosten worden door de overheid betaald. Op welke grond nu slechts één advocaat standaard mogelijk is, kon de zegsvrouw van de raad niet direct zeggen. Een wijziging zou in de wet moeten worden vastgelegd aldus de zegsvrouw.

De NVSA steunt met het plan een eerder voorstel van advocaat Geert-Jan Knoops. Die riep in onder meer de zaak van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen al de hulp van een collega in om gezamenlijk de verdediging te voeren.