SNS wil dat klanten de bank weer begrijpen

Na maanden van uitstel en een nationalisatie kwam SNS vandaag met de cijfers. En jawel: gigantische verliezen.

UTRECHT - Gerard van Olphen (links CEO) en Maurice Oostendorp (CFO) bij de persconferentie van SNS Reaal in Utrecht.
UTRECHT - Gerard van Olphen (links CEO) en Maurice Oostendorp (CFO) bij de persconferentie van SNS Reaal in Utrecht.

SNS Reaal gaat terug naar de basis van het bankieren. De bank en verzekeraar wil alleen nog eenvoudige en begrijpelijke producten verkopen voor sparen, hypotheken, pensioen en verzekeren. Producten die een klant „snapt, kiest en begrijpt”.

Een bijna tweehonderd jaar oude bank die „solide bescheiden” zal zijn. Dat zei de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen vanochtend tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2012 en het eerste kwartaal van dit jaar. „In alles wat wij doen staat transparantie, eenvoud en duurzaamheid voorop.”

De grote, wilde avonturen van SNS Reaal zijn voorbij. De vastgoedtak Property Finance die in 2006 van ABN Amro werd gekocht en van de bank een wereldspeler moest maken, heeft uiteindelijk tot de ondergang van de bank en verzekeraar geleid. Op 1 februari dit jaar werd de bank vanwege de aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak genationaliseerd. De „molensteen die de bank omver trok”, zei financieel bestuurder Maurice Oostendorp na afloop van de bijeenkomst vanochtend.

Nog één keer lijdt SNS Reaal flink pijn door de mislukte overname. In totaal heeft SNS vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar 2,8 miljard euro op de vastgoeddochter afgeschreven. Daardoor leed het bedrijf vorig jaar een verlies van 972 miljoen euro en durft de bank en verzekeraar nu al te zeggen dat aan het einde van dit jaar ook een verlies gepresenteerd zal worden.

De afwaardering van 2,8 miljard euro volgt op een rapportage van het Britse bureau Cushman & Wakefield. Dat onderzocht eind vorig jaar op verzoek van het ministerie van Financiën de gehele portefeuille van Property Finance en maakte een waardering. Het bureau verwachtte uiteindelijk dat Property Finance minimaal een verlies van 2,4 miljard euro zou moeten nemen en in het slechtste geval zelfs 3,2 miljard euro. Dat was veel meer dan adviesbureau Ernst & Young in opdracht van SNS had becijferd.

De vastgoedtak wordt nu afgesplitst van de rest van het bedrijf. Na de genomen miljardenvoorziening heeft Property Finance nog voor circa 5 miljard euro aan financieringen uitstaan. Maar van dat risico heeft de bank en verzekeraar eindelijk geen last meer. De staat is van plan, als de Europese Commissie dat goedkeurt, om een garantie van 5 miljard euro te verstrekken. De bank is inmiddels met ‘Brussel’ in gesprek.

Bestuursvoorzitter Van Olphen benadrukte vanochtend dat de problemen „volledig” door de vastgoedverliezen bij Property Finance waren veroorzaakt. Verder is SNS Reaal namelijk een „hartstikke gezond bedrijf”, zo zei hij. Op de vraag of SNS Reaal niet al eerder grotere verliezen op het vastgoed had moeten nemen, zei Van Olphen vanochtend: „Als het eerder had moeten gebeuren, dan was het ook gebeurd.”

SNS Reaal verwacht stevige sancties uit Brussel vanwege de nationalisatie. Het is niet de eerste keer dat de bank staatssteun krijgt. Bovendien gaat het om veel geld, gezien de omvang van het bedrijf. De bank houdt er volgens Van Olphen rekening mee dat het de balans met „25 tot 60 procent” moet gaan verkleinen. In dat geval zal de bank en verzekeraar onderdelen moeten verkopen. Van Olphen verwacht dat dat nog lastig gaat worden. „Kopers staan niet te dringen.” Vorig jaar werd ook gekeken naar de verkoop van onderdelen van het bedrijf om de financiële problemen op te lossen.

SNS Reaal maakte vanochtend ook bekend dat er op verzekeraar Zwitserleven bijna 200 miljoen euro is afgeboekt vorig jaar. De overname van Zwitserleven was net als de aankoop van Property Finance een beslissing van toenmalig bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen. Die wilde na de beursgang van 2006 met de opbrengst uitbreiden en groeien om van SNS Reaal een serieuze speler te maken die ook internationaal mee kon doen. Met het afsplitsen van Property Finance en de mogelijk gedwongen verkoop van onderdelen in de nabije toekomst, is van die visie niets meer over.

Topman Van Olphen benadrukte dat SNS Reaal nu teruggaat naar het normale bankieren. De nationalisatie heeft volgens hem „rust en duidelijkheid” gebracht om verder te gaan met de dienstverlening aan de klanten. Die lieten overigens de bank en verzekeraar in de periode voor de nationalisatie in de steek. In de eerste weken voor de nationalisatie verdween er bij de bank 2,1 miljard euro aan spaargeld. Daarvan is maar een klein gedeelte teruggekomen. Na de nationalisatie van 1 februari tot eind maart stalden klanten vervolgens weer 300 miljoen euro aan spaargeld bij de bank.